Ενέργεια, ακρίβεια καίνε επαγγελματίες, αγρότες & καταναλωτές

* Από τον Χρήστο Αθανασιάδη Το προηγούμενο χρονικό διάστημα επισκεπτόμενος και συζητώντας με διάφορους επαγγελματικούς φορείς της Π.Ε. Λάρισ...


* Από τον Χρήστο Αθανασιάδη

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα επισκεπτόμενος και συζητώντας με διάφορους επαγγελματικούς φορείς της Π.Ε. Λάρισας, μεταξύ των οποίων το Σωματείο Παραγωγών-Πωλητών Λαϊκών Αγορών, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Κρεοπωλών, την Ομοσπονδία Αρτοποιών, αλλά και συναντώμενος με καταναλωτές της περιοχής, δύο ήταν τα κυρίαρχα προβλήματα που μου έθεσαν άπαντες και πιο συγκεκριμένα, το κόστος ενέργειας και η ακρίβεια στην αγορά.

Επαγγελματίες και καταναλωτές μίλησαν με τα μελανότερα χρώματα για την κατάσταση που βιώνουν, τόσο στις επιχειρήσεις τους, όσο και στα νοικοκυριά, αλλά και για το μέλλον εμφανίστηκαν ανήσυχοι και απαισιόδοξοι.

Δυστυχώς, οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές της Π.Ε. Λάρισας έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόσφατη μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στην επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται ότι έχει αλλάξει δραματικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Και αυτή η αλλαγή επηρεάζει αρνητικά όλο το φάσμα της οικονομίας και βεβαίως τη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ας δούμε όμως ορισμένα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας:

1. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών προχωρά σε μειώσεις σε κάποιες αγορές, επιλογές, έξοδα λόγω της ακρίβειας. Το 83.7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83.2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων -μεταξύ των οποίων είναι και βασικά αγαθά- το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης ένα 18.7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά τη φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα Α.Ε.Ι.
2. Παράλληλα φαίνεται ότι οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά το 53.3% στην ανταπόκρισή τους σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λπ. Το 26.8% απαντά ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου.
3. Το 66.5% δηλώνει μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξο για την προσωπική του οικονομική κατάσταση, ενώ το 32.1% δηλώνει σίγουρα και μάλλον αισιόδοξο.
4. Όσον αφορά συνολικά για τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών, το 54.1% θεωρεί ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30.2% τα θεωρεί μικρή, αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14.2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών.
5. Το 49.3% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τα μέτρα της Κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας. Το 45.3% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο.

Παράλληλα, επισκεπτόμενος διάφορα καταστήματα τροφίμων στην πόλη της Λάρισας και συζητώντας με τους ιδιοκτήτες, μου επισημάνθηκε η δυσχερή θέση στην οποία υφίστανται, μιας και το καταναλωτικό κοινό, λόγω της ακρίβειας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς ακόμη και στα βασικά διατροφικά προϊόντα, προχωρώντας σε σημαντικές μειώσεις ποσοτήτων.

Δυστυχώς και εδώ, επιβεβαιώνεται άλλη πρόσφατη έρευνα, όπου το 80% των καταναλωτών «κυνηγούν» προσφορές και εκπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) κατέδειξε πως το 61% έχει μειώσει συνολικά τις αγορές του σε είδη τροφίμων, ενώ το 75% δηλώνει ότι έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα ή για είδη σπιτιού, ενώ το 41% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τα παραπάνω ευρήματα αποτυπώνουν την εικόνα ότι το λιανεμπόριο, αλλά και οι καταναλωτές ζουν πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Συνεπώς, θα πρέπει να ληφθούν, από την Κυβέρνηση, άμεσα μέτρα, ικανά, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων, που πλήττει το ίδιο επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και καταναλωτές.

Μερικά εξ αυτών που χρήζουν άμεσης θέσπισης και εφαρμογής είναι:

-Άμεση μείωση του ρεύματος, που μπορεί να φτάσει μέχρι 50%, με καθορισμό πλαφόν στη χονδρεμπορική και απεξάρτηση της τιμής από το φυσικό αέριο, όπως έχουν πράξει κι άλλες χώρες της Ε.Ε.
-Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτερα επιτρεπόμενα ποσοστά.
-Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, από τον Ιούλιο του 2021 με διαφανή υπολογισμό τους και όχι με λογιστικά τρικ και διοχέτευση αυτών των ποσών στους καταναλωτές, υπό τη μορφή επιστροφής των χρημάτων που πλήρωσαν για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.
-Μείωση ή και μηδενισμός του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.
-Γενναία ρύθμιση οφειλών με ενιαίους όρους για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.
-Θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, καθώς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
-Πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών στην τραπεζική χρηματοδότηση, με προσαρμοσμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στα μεγέθη και στις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχείρησης και της αγροτικής εκμετάλλευσης.
-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

*Ο κ. Χρήστος Αθανασιάδης είναι δημοσιογράφος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας και συνιδρυτής της Προοδευτικής Κίνησης Αγροτών (ΠΑΚ) Θεσσαλίας.


Σχόλια