Ο Λίβανος επιτρέπει την αναχώρηση του πλοίου που φερόταν να μεταφέρει κλεμμένα από τη Ρωσία ουκρανικά σιτηρά

Ο γενικός εισαγγελέας του Λιβάνου ενέκρινε την απελευθέρωση ενός πλοίου με συριακή σημαία, που κατασχέθηκε μετά τους ισχυρισμούς της πρεσβεί...


Ο γενικός εισαγγελέας του Λιβάνου ενέκρινε την απελευθέρωση ενός πλοίου με συριακή σημαία, που κατασχέθηκε μετά τους ισχυρισμούς της πρεσβείας του Κιέβου στη Βηρυτό σύμφωνα με τις οποίες μετέφερε αλεύρι και κριθάρι που είχαν κλαπεί από την Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ο εισαγγελέας Γκάσαν Ουέιντατ επέτρεψε την αναχώρηση του "Laodicea", που έχει δέσει το Σάββατο στο λιμάνι της Τρίπολης (βόρεια), αφού οι έρευνες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι τα εμπορεύματα που μετέφερε ήταν κλεμμένα, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος στο AFP.

"Οι προκαταρκτικές έρευνες (...) δεν αποκάλυψαν την ύπαρξη κάποιας ποινικής παράβασης ή ότι τα εμπορεύματα είχαν κλαπεί", πρόσθεσε ο αξιωματούχος ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.


Η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο είχε δηλώσει πως τα σιτηρά που μετέφερε το πλοίο είχαν φορτωθεί από μια κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις ουκρανική περιοχή και είχε παρουσιάσει στις λιβανικές αρχές αποδείξεις της κλοπής των εμπορευμάτων.

Η Ουκρανία κατηγόρησε πολλές φορές τις ρωσικές δυνάμεις ότι λεηλατούν τις αποθήκες σιτηρών της από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Το Σάββατο, ο Ουέιντατ είχε διατάξει την κατάσχεση του σκάφους και είχε αναθέσει στην αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα.

Ο εισαγγελέας επαλήθευσε πως τα σιτηρά που βρίσκονται πάνω στο πλοίο ανήκουν σε έναν Σύρο έμπορο, ανέφερε ο δικαστικός αξιωματούχος.

"Ο Σύρος υπήκοος το όνομα του οποίου εμφανίζεται πάνω στο φορτίο με προέλευση την Ουκρανία παρουσιάστηκε για την έρευνα και έδειξε έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι ο ιδιοκτήτης του", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ουκρανία, μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, επανέλαβε αυτή την εβδομάδα τις εξαγωγές σιτηρών έπειτα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Λίβανος, που αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο, αντιμετωπίζει επίσης μεγάλη έλλειψη ψωμιού.

Σχόλια