Ισπανία: Εκρηκτική άνοδος της τιμής του ελαιολάδου λόγω καύσωνα

Σε εκρηκτική άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου ενδέχεται να οδηγήσουν τα κύματα καύσωνα που πλήττουν την Ισπανία σε συνδυασμό με την μείωση των...


Σε εκρηκτική άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου ενδέχεται να οδηγήσουν τα κύματα καύσωνα που πλήττουν την Ισπανία σε συνδυασμό με την μείωση των εξαγωγών ηλιελαίου από την Ουκρανία, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

«Η τιμή του ελαιόλαδου στην ισπανική αγορά έχει αυξηθεί κατά 8,3% σε σχέση με πέρυσι, συμβάλλοντας στο έντονο πληθωριστικό κύμα που "σαρώνει" τα τρόφιμα διεθνώς.  ε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο αγροτικής παραγωγής, η παραγωγή ελαιόλαδου προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κατά 11% και θα διαμορφωθεί μόλις σε 2,9 εκατ. μετρικούς τόνους για τη σεζόν 2022/2023.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή«η Ευρώπη παράγει το 84% των παγκόσμιων ποσοτήτων ελαιόλαδου, με την Ισπανία να καταλαμβάνει μερίδιο 42%, την Ιταλία 20% και την Ελλάδα 18%.»

«Εάν δεν υπάρξει υποχώρηση της θερμοκρασίας ή κάποιες βροχοπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες, η φετινή σοδειά θα είναι σημαντικά χαμηλότερη» προειδοποίησε ο Ισπανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής , Luis Planas, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.


πηγή:newmoney.gr 

Σχόλια