Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί μήλων της ποικιλίας Gala - Σοβαρό πρόβλημα με τη διάθεση & την εμπορία τους

Την οικονομική στήριξη παραγωγών μήλων της ποικιλίας Gala διεκδικούν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλ...


Την οικονομική στήριξη παραγωγών μήλων της ποικιλίας Gala διεκδικούν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς.

Όπως σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ΕΟΑΣΝΛ και Αγροτικοί Σύλλογοι, «έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με τη διάθεση και εμπορία στα μήλα της Αγιάς και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη με τις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τα υπόλοιπα μέσα και εφόδια για τις καλλιέργειες. Υπάρχουν ακόμη αδιάθετες περσινές ποσότητες μήλων στα ψυγεία. Σαν να μην έφταναν αυτά, στην ποικιλία Gala που είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν εμφανίζονται μεγάλες δυσκολίες στη διακίνηση, εξαγωγή και εμπορία τους.

Το γεγονός ότι στην Αίγυπτο, χώρα που κυρίως απορροφούσε τη συγκεκριμένη ποικιλία, υπάρχει καθεστώς capital control, κατέστη απαγορευτικός παράγοντας για την εξαγωγή των μήλων, αλλά και την πληρωμή τους ή έχουν σταλεί εκεί πολύ μικρότερες ποσότητες.

Με αυτό το πρόσχημα οι έμποροι προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές, σχεδόν τις μισές σε σχέση με πέρυσι, είτε εμπορεύονται τα μήλα κυρίως με τις λεγόμενες ανοιχτές τιμές, δηλαδή οι αγρότες δεν ξέρουν πόσα χρήματα και πότε θα πληρωθούν την παραγωγή τους, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως και τα έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην τιμή των μήλων το εμπάργκο στη Ρωσία που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. με τη θετική ψήφο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2014, αλλά και το πρόσφατο εμπάργκο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα όλοι γνωρίζουμε ότι τόσα χρόνια μνημονίων και οικονομικών κρίσεων έχουν βουλιάξει στη φτώχεια τον ελληνικό λαό. Η αγοραστική ικανότητα του λαού είναι μειωμένη, δεν υπάρχει το εισόδημα που να επιτρέπει στη λαϊκή κατανάλωση να καλύπτει τα πάγια έξοδα και ταυτόχρονα να προβαίνει στις αναγκαίες αγορές ειδών διατροφής, φρούτων κ.λπ., με αποτέλεσμα τα προϊόντα μας να μην μπορούν να διακινηθούν ούτε στην εγχώρια κατανάλωση. Η αύξηση των μισθών, των συντάξεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κινηθεί η λαϊκή κατανάλωση.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι να διακινούνται τα μήλα με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, οι αγρότες να αδυνατούν να πληρώσουν τα καλλιεργητικά έξοδα, μέσα και εφόδια, να μην υπάρχει εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειές τους, με ορατό τον κίνδυνο πολλοί να εγκαταλείψουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Ως συνέπεια η Αγιά θα γνωρίσει γενικότερη υποβάθμιση, αφού το εισόδημα από τα μήλα καθορίζει όλη την κοινωνική ζωή της περιοχής.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, έχουμε την εμπειρία, τη θέληση και τη δύναμη να επιβάλλουμε λύσεις. Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε άμεσα λύσεις.
Διεκδικούμε και απαιτούμε: Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο, σχεδόν διπλάσιο, κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.

Η Κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες που εξάγεται η ποικιλία Gala να υπάρξει μέριμνα για την απορρόφηση των μήλων. Συμφωνίες που κάνανε ήδη άλλες χώρες, π.χ. Ιταλία, Πολωνία.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση της τιμής του ρεύματος, επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια