Θεσσαλία: Φλερτ του βαμβακιού με το 1 ευρώ ...

Χαμόγελα στον κάμπο από το φλερτ του βαμβακιού με το 1 ευρώ. Έντονη κινητικότητα υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες στα εκκοκκιστήρια του θεσσαλ...


Χαμόγελα στον κάμπο από το φλερτ του βαμβακιού με το 1 ευρώ. Έντονη κινητικότητα υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες στα εκκοκκιστήρια του θεσσαλικού κάμπου, καθώς αρκετοί βαμβακοπαραγωγοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία με τις υψηλές τιμές πώλησης του προϊόντος

Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί προχώρησαν είτε σε προσυμφωνίες, ακολουθώντας την τακτική της ανοιχτής τιμής, είτε σε πωλήσεις (κλειστή τιμή) σημαντικού μέρους της παραγωγής τους. 

Οι συμφωνίες έγιναν με τιμές από 95 έως 99,5 λεπτά το κιλό, ενώ την περασμένη Τετάρτη η εμπορική τιμή σημείωσε μία μικρή κάμψη, 95 λεπτά η κλειστή, 91 λ. η ανοιχτή. 

Στην ανοικτή τιμή τα εκκοκκιστήρια (π.χ. Καραγιώργος) δίνουν στον παραγωγό τη δυνατότητα κατοχύρωσης της τιμής ημέρας, η οποία μπορεί να φιξαριστεί στην πορεία, σε περίπτωση που η αγορά διαμορφώσει υψηλότερα επίπεδα τιμών, καταβάλλοντας οι τελευταίοι μία ρήτρα 4 λεπτών. 

Αρκετοί πάντως δείχνουν να μη βιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι οι διεθνείς συγκυρίες θα οδηγήσουν το βαμβάκι σε επίπεδα άνω του 1 ευρώ!

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ευχή όλων στον κάμπο είναι τις επόμενες κρίσιμες μέρες, μέχρι και τη συγκομιδή, ο καιρός να αποτελέσει σύμμαχός τους. Φέτος, η παραγωγή είναι όψιμη και η έναρξη της συγκομιδής τοποθετείται περί το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. 

«Από δω και πέρα θέλουμε καλοκαιρία. Αρκετή ζημιά έκανε το χαλάζι του Ιουνίου, ενώ ανησυχία επικρατεί και με το κοκκίνισμα των φύλλων, που παρατηρήθηκε μετά τον καύσωνα του Αυγούστου και μόλις έπεσε η θερμοκρασία» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων, Θανάσης Καραΐσκος. 

Να σημειωθεί ότι προβλήματα σημειώθηκαν και στην περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας, από μικρής έντασης χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Εφόσον πάντως όλα πάνε καλά, η προσδοκώμενη μέση στρεμματική απόδοση αναμένεται στα 400 με 450 κιλά, από 350 με 380 κιλά που ήταν πέρυσι.

 Φέτος, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να προκύψει κέρδος για τον παραγωγό, αναλογιζόμενοι και την αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 200 έως 250 ευρώ το στρέμμα σε ιδιόκτητο χωράφι, από 120 με 150 ευρώ το στρέμμα πέρυσι.

 Οι βροχές που έπεσαν το προηγούμενο διάστημα επίσπευσαν την ολοκλήρωση της αρδευτικής περιόδου, η οποία εξελίχθηκε ομαλά σε όλη τη θεσσαλική πεδιάδα.


Σχόλια