Ζημιές σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας στην Επαρχία Φαρσάλων λίγο πριν παραδοθεί η σοδειά στα Εργοστάσια

Οι μεγάλες ποσότητες βροχής που έπεσαν τις τελευταίες ώρες στην επαρχία Φαρσάλων είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε καλλιέρ...


Οι μεγάλες ποσότητες βροχής που έπεσαν τις τελευταίες ώρες στην επαρχία Φαρσάλων είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας.

Οι ζημιές εστιάζονται κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Ενιπέα και σε έκταση περί των 1.200 στρεμμάτων. Η βροχή ήταν ισχυρή (85-90 χιλιοστά), διήρκησε πάνω από μισή ώρα, δημιούργησε πλημμυρικά φαινόμενα και είχε ως αποτέλεσμα να βουλιάξουν οι ντομάτες μέσα σε χωράφια. 

Μετά από επικοινωνία του προέδρου του ΘΕΣΤΟ, Χρήστου Σουλιώτη, με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας, Σπύρο Σπυρόπουλο, πραγματοποιήθηκε χθες αυτοψία στις κατεστραμμένες καλλιέργειες του Ευυδρίου. 

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον κ. Σπυρόπουλο, τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ Χρήστο Σουλιώτη, τα μέλη της διοίκησης Νίκο Κυρίτση, Τάσο Μακρή, τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Γούσια, τον πρόεδρο της Κοινότητας Ευυδρίου και αντιπρόεδρο του Τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Νίκο Γούσιο και το μέλος της διοίκησης της ΕΟΑΣΝΛ, κ. Σωκράτη Αλειφτήρα. Όπως έγινε γνωστό, αύριο Δευτέρα θα μεταβεί στα Φάρσαλα ο επόπτης του ΕΛΓΑ κ. Τέγος για να συντονίσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναγγελίας ζημιών.

ΧΡ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ κ. Σουλιώτης έκανε λόγο για μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, οι οποίες σημειώθηκαν λίγο πριν οι παραγωγοί οδηγήσουν τη σοδειά τους στα εργοστάσια.

 «Δυστυχώς για μία ακόμα φορά, οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας «πέφτουν» θύματα των καιρικών συνθηκών κι ενώ είχαν πραγματοποιήσει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα, τα οποία φέτος ήταν ιδιαίτερα αυξημένα. 
Η καλλιέργεια χρειάζεται τη γενναία στήριξη της Πολιτείας και στην προκειμένη περίπτωση του ΕΛΓΑ, τον οποίο καλώ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλω να ευχαριστήσω τον κ. Σπυρόπουλο, ο οποίος, αν και σε μη εργάσιμη ημέρα (Σάββατο), ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μου και βρέθηκε στις πληγείσες από την ισχυρή βροχόπτωση καλλιέργειες. Οι ντομάτες βούλιαξαν στα χωράφια, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που δημιούργησε η ισχυρή βροχόπτωση. Μας στεναχωρεί η απόγνωση που διαπιστώσαμε στα πρόσωπα των παραγωγών. Σαν ΘΕΣΤΟ δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό να τους στηρίξουμε σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία».

ΔΗΜ. ΓΟΥΣΙΑΣ

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Γούσιας, δήλωσε πως «θα κινήσουμε αύριο όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναγγελίας ζημίας, ώστε να αναλάβει ο ΕΛΓΑ».

Σχόλια