Αγωνία παραγωγών για την υλοποίηση των εξαγγελιών Μητσοτάκη

«Σιγή ιχθύος» από τα αρμόδια υπουργεία για το πώς θα υλοποιηθούν οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις από τη ΔΕΘ για την ενίσχυση των παραγωγών από ...


«Σιγή ιχθύος» από τα αρμόδια υπουργεία για το πώς θα υλοποιηθούν οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις από τη ΔΕΘ για την ενίσχυση των παραγωγών από τον κουμπαρά των 149 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονται για τα μέτρα ανακούφισης από το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών.

Τα σενάρια αναφορικά με το μοντέλο καταβολής ενίσχυσης για τα λιπάσματα είναι δύο. Το πρώτο προβλέπει την πληρωμή της ενίσχυσης με το πρότυπο της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, που άφησε όμως πολύ κόσμο, παραπονούμενο και το δεύτερο βάσει των τιμολογίων που έχουν κόψει οι αγρότες. 

Το δεύτερο σενάριο φαίνεται αρκετά πολύπλοκο, καθώς αρκετοί παραγωγοί προμηθεύτηκαν λιπάσματα είτε επί πιστώσει, είτε δίνοντας προκαταβολή ή δεν έκοψαν παραστατικά, προκειμένου να τα αγοράσουν φθηνότερα. 

Ερωτηματικό παραμένει ακόμη ποια περίοδο θα αφορούν τα κομμένα παραστατικά. Κατά τα φαινόμενα, εκτός θα μείνουν οι ετερο-επαγγελματίες, όπως έγινε και με την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου.

Όσον αφορά το ποσό των 89 εκατομμυρίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (κοινοτικά κονδύλια) για τις ζωοτροφές, το πιθανότερο σενάριο είναι ο δικαιούχος κτηνοτρόφος να λάβει ένα ποσό ανάλογα με την κλίμακα, στην οποία εντάσσεται, στα πρότυπα των πολεμοενισχύσεων.

 Η κλίμακα αυτή θα καθορίζεται από τον αριθμό των ζώων που εκτρέφει η εκάστοτε κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Από τους δικαιούχους μένουν εκτός οι μελισσοκόμοι. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν η ενίσχυση δοθεί σε χοιροτρόφους, αγελαδοτρόφους κρεατοπαραγωγής και παχυντές.

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

ΣΤΗΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ
Σχόλια