Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Σε απόγνωση οι παραγωγοί σταφίδας για δεύτερη συνεχή χρονιά

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευ...


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανού και θέμα: «Σε απόγνωση οι παραγωγοί σταφίδας για δεύτερη συνεχή χρονιά».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- Οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία, στην Κορινθία, στην Αχαΐα και σε άλλες περιοχές για δεύτερη συνεχή χρονιά βλέπουν τον κόπο και το μόχθο τους να πηγαίνουν χαμένοι, καθώς, η τιμή πώλησης του εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος που παράγουν παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αρκετά κάτω του κόστους παραγωγής.

- Παρά την υπόσχεση για στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και απορρόφηση του προϊόντος με τιμή παραγωγού στο 1,40 ευρώ το κιλό, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

- Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις σταφιδοκαλλιέργειές τους, ενώ αρκετοί σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τη σταφίδα και να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες ή δραστηριότητες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Σκοπεύει να στηρίξει τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας που για δεύτερη συνεχή χρονιά βλέπουν το προϊόν τους να μένει αδιάθετο ή να πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής; Αν ναι, ποια τα μέτρα που προτίθεται να λάβει;

2) Γιατί δεν υλοποιήθηκε η κυβερνητική υπόσχεση για τιμή παραγωγού στην κορινθιακή σταφίδα στο 1,40 ευρώ το κιλό;

Ακολουθεί τι πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Σε απόγνωση οι παραγωγοί σταφίδας για δεύτερη συνεχή χρονιά»

Οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία, στην Κορινθία, στην Αχαΐα και σε άλλες περιοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση. Για δεύτερη συνεχή χρονιά βλέπουν τον κόπο και το μόχθο τους να πηγαίνουν χαμένοι, καθώς, η τιμή πώλησης του εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος που παράγουν παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αρκετά κάτω του κόστους παραγωγής.

Δυστυχώς, όμως, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση συνολικά συνεχίζουν να επιδεικνύουν αδιαφορία και κωλυσιεργία. Παρά την υπόσχεση για στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και απορρόφηση του προϊόντος με τιμή παραγωγού στο 1,40 ευρώ το κιλό, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι παραγωγοί μας δικαίως αισθάνονται απροστάτευτοι και εξαπατημένοι, καθώς, όχι μόνο δεν βλέπουν την κατάσταση να βελτιώνεται, αλλά βιώνουν και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. 

Πλέον, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν οικονομικά. 

Το αγροτικό τους εισόδημα συνεχώς καταρρέει, γεγονός που έχει δραματικές συνέπειες για αυτούς και τις οικογένειές τους. 

Θλιβερό επακόλουθο είναι να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια εκτός κλάδου. Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις σταφιδοκαλλιέργειές τους, ενώ αρκετοί σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τη σταφίδα και να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες ή δραστηριότητες.

Επειδή οι παραγωγοί σταφίδας βλέπουν το προϊόν τους να παραμένει αδιάθετο ή να πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής.

Επειδή πολλοί από αυτούς μειώνουν ή εγκαταλείπουν τη σταφιδοκαλλιέργειά τους και στρέφονται προς νέες καλλιέργειες.

Επειδή το κόστος παραγωγής, με τις τεράστιες ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα, αγροτικά εφόδια και υπηρεσίες, έχει εκτοξευθεί.

Επειδή υπήρξε υπόσχεση από πλευράς κυβέρνησης για τιμή παραγωγού στο 1,40 ευρώ το κιλό που δεν υλοποιήθηκε.

Επειδή η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και θρεπτικής αξίας.

Επειδή η τοπική οικονομία της Ηλείας, της Κορινθίας, της Αχαΐας και άλλων περιοχών στηρίζεται και στην καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας.

Επειδή η καλλιέργεια σταφίδας σήμερα παραμένει ζωντανή χάρη στους σταφιδοκαλλιεργητές και στη συνδεδεμένη ενίσχυση που θεσπίστηκε το 2017.

Επειδή το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας είναι, τουλάχιστον, αβέβαιο.

Επειδή η Χώρα κινδυνεύει να απωλέσει μια σημαντική εξαγωγική της δυνατότητα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Σκοπεύει να στηρίξει τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας που για δεύτερη συνεχή χρονιά βλέπουν το προϊόν τους να μένει αδιάθετο ή να πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής; Αν ναι, ποια τα μέτρα που προτίθεται να λάβει;

2) Γιατί δεν υλοποιήθηκε η κυβερνητική υπόσχεση για τιμή παραγωγού στην κορινθιακή σταφίδα στο 1,40 ευρώ το κιλό;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καλαματιανός Διονύσης – Χαράλαμπος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κασιμάτη Νίνα
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Ψυχογιός Γιώργος

Σχόλια