Αμπελουργία: Ζημιές σε επιτραπέζιο σταφύλι, οινοποιήσιμες ποικιλίες & σταφίδα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Ζημιές σε επιτραπέζιο σταφύλι, οινοποιήσιμες ποικιλίες και σταφίδΑ, Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το επιτραπέζιο σταφύλι, η κορινθιακή στα...


Ζημιές σε επιτραπέζιο σταφύλι, οινοποιήσιμες ποικιλίες και σταφίδΑ,
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το επιτραπέζιο σταφύλι, η κορινθιακή σταφίδα και τα οινοποιήσιμα σταφύλια από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Ήδη οι ζημιές έχουν φανεί στα αμπέλια της Νεμέας αλλά και του Τυρνάβου, με τις ρώγες να είναι λαβωμένες, προμηνύοντας και ποιοτικά προβλήματα.

Οι τελευταίες καταστροφές σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην διάθεση και την εξαγωγή και τις τιμές του επιτραπέζιου σταφυλιού έχει φέρει σε αδιέξοδο τους αμπελουργούς.


Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες καταγραφές για τις ζημιές από τον καιρό στην παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού και κορινθιακής σταφίδας στη Νεμέα, ενώ αναμένεται και συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας:

 «Οι καιρικές συνθήκες δυστυχώς δεν ήταν σύμμαχος φέτος για τους παραγωγούς μας στο επιτραπέζιο σταφύλι και την μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Σήμερα ξεκινήσαμε με σύσκεψη στο δημαρχείο Νεμέας και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε αυτοψίες με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ από την Πάτρα. Η ζημιά είναι εμφανής και χωρίς να είναι κάποιος ειδικός. Το ζήτημα είναι η άμεση καταγραφή (τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες καταγραφές) και οι γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το επιτραπέζιο σταφύλι και την Κορινθιακή σταφίδα όπου θα συζητήσουμε τόσο για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που προκάλεσαν ζημιά όσο και για τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας».

Σοβαρές ζημιές και στον Τύρναβο

Το τελειωτικό χτύπημα δέχθηκαν οι επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα και στον Τύρναβο.

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Τυρνάβου, μέρα με την ημέρα φαίνεται η ζημιά που έχει προκληθεί στις ρώγες των σταφυλιών κυρίως στα επιτραπέζια σταφύλια Καρντιναλ, Βικτωρία, Μπλακ Ματζικ και τις ποικιλίες σταφίδας, που βρίσκονται στον Δήμο Τυρνάβου, ενώ τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις θεωρούνται αξεπέραστα για το σύνολο πλέον του αμπελώνα της ευρύτερης περιοχής επηρεάζοντας και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και πλήττει κάθε χρόνο την αμπελοκαλλιέργεια της χώρας μας και ειδικότερα του Δήμου Τυρνάβου που κατέχει σε έκταση την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού αμπελώνα, οδηγώντας στην έξαρση της καταστροφής των σταφυλιών από έντομα και ασθένειες. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την καταστροφική χρόνια για τα επιτραπέζια σταφύλια της περιοχής μας σε θέματα διάθεσης και τιμής του προϊόντος φέρνει σε αδιέξοδο εκατοντάδες αμπελουργούς που θα ξεπατώσουν είτε τα αμπέλια τους ή θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι παραγωγοί ζητούν άμεσες λύσεις με κυβερνητικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα ώστε να δρομολογηθούν αποζημιώσεις για τους αμπελώνες που έχουν πληγεί από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους αμπελουργούς να μεταποιήσουν ανεμπόδιστα και με ευνοϊκή φορολογία αυτήν την καταστροφική χρόνια τα σταφύλια τους στα παραδοσιακά καζάνια της περιοχής.

ΠΗΓΉ:| in.gr

Σχόλια