Κερδισμένη η διπλωματία της ελληνικής γαστρονομίας στο 19ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας & Οινολογίας στην Γαλλία

Πλούσιες γεύσεις από την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες του 19ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και...


Πλούσιες γεύσεις από την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες του 19ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο 19ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO στην πόλη Dijon της Γαλλίας στις 14-15-16 Οκτωβρίου 2022.

Η διπλωματία της ελληνικής γαστρονομίας ήταν το σημείο αναφοράς στο συνέδριο με μεγάλη ποικιλία προϊόντων Ελλάδος, που δημιούργησαν οι αρχιμάγειρες του ACROPOLIS Chef’s Club of Attica, και παρουσιάστηκε στο περίπτερο στο οποίο επισκέφθηκαν και δοκίμασαν πάνω από 600 σύνεδροι, επισκέπτες και καλεσμένοι της CEUCO.

Εκεί, οι εκατοντάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ελληνικές γεύσεις, όπως γύρος, κεμπάπ, σουβλάκι, ελαιόλαδο, τραχανά, γλυκά κουταλιού, φακές, ρεβίθια, φασόλια, ελιές, γραβιέρες διάφορες, φέτα, κρασιά, χυλοπίτες, ρίγανη, πίτες κλπ.

Στο συνέδριο της CEUCO ειπώθηκαν προβληματισμοί αλλά και απορίες περί των αυξήσεων στην παγκόσμια κλίμακα του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα αλλά παράλληλα για την ποιότητα, την ποικιλία και την προώθηση του Γαστρονομικού και Οινικού Τουρισμού της Ευρώπης και ιδιαίτερα για την απλή βιολογική ανάγκη των τουριστών για το που θα γευματίσουν σωστά και ποιοτικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της CEUCO Carlos Martin Cosme.


Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της CEUCO Κ. Μουζάκης τοποθετήθηκε με το ότι οι βασικοί στόχοι για να μυηθεί την κουλτούρα και την παράδοση ο κάθε πολίτης της ΕΕ μέσα από τις γεύσεις της Ευρώπης, είναι η διατήρηση και προώθηση των ιστορικών, πολιτιστικών και ποιοτικών διαστάσεων της τοπικής γαστρονομίας, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προτάσεων, σωστή παρουσίαση της αγροδιατροφής, της κτηνοτροφίας και της αλιείας, όπως την ενίσχυση της φήμης, αλλά την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού με στόχο την επιστροφή στις διατροφικές γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος και αφύπνιση της τοπικής ταυτότητας μέσω της ενεργής συμμετοχής και της Ευρώπης του ΕΥ ΖΗΝ.

«Η ελληνική διατροφή δίνει την δυνατότητα να είναι η παγκόσμια χώρα του ΕΥ ΖΗΝ και με τις προδιαγραφές της μεσογειακής διατροφής» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, στο συνέδριο βραβεύτηκαν ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν οι εξής:

  • Restaurant Européen 2022: Restaurant “T’ Aloni” – Grèce
  • École Professionnelle Européenne de Boucherie 2022: MEAT PRO ACADEMY – Grèce
  • Chef Européen 2022: Vassilis Mpekas – Grèce
πηγή: in.gr

Σχόλια