Δήμος Πρεσπών: Το χαλάζι του περασμένου Σαββάτου προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες φασολιού & σε αλλά κηπευτικά (κόκκινη πιπεριά κ.ά)

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, απέστειλε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητώντας η πληγείσα από τη σφοδρή χαλα...


Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, απέστειλε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητώντας η πληγείσα από τη σφοδρή χαλαζόπτωση περιοχή της Πρέσπας να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας.

Το χαλάζι που έπεσε αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες φασολιού καθώς και σε αλλά κηπευτικά (κόκκινη πιπεριά κ.ά). Από τα 8000 στρέμματα του κάμπου των Πρεσπών, περίπου 3500 με καλλιέργειες φασολιού και πιπεριάς, που βρίσκονται στα χωριά Μικρολίμνη, Καρυές και Λευκώνας, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι παραγωγοί αναφέρουν ότι σε μια βδομάδα θα έμπαιναν στα χωράφια τους οι αλωνιστικές μηχανές για τη συλλογή των φασολιών, αλλά τους πρόλαβε η θεομηνία.

Η δύναμη του χαλαζιού ήταν τέτοια που έσπασαν μέχρι και τα καλάμια που στήριζαν τα φυτά και, όπως δηλώνουν, θα χρειαστεί να αντικατασταθεί και μέρος του εξοπλισμού.

Ο Δήμος Πρεσπών επισημαίνει ότι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στα φωτιστικά του δημόσιου φωτισμού, στο αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο του Δήμου, αλλά και σε σπίτια, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αυτοκίνητα, ακόμη και σκάφη.

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας στα χωράφια της Πρέσπας, όπου πραγματοποίησαν μια πρώτη αυτοψία για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

Την περιοχή επισκέφθηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.


πηγή: CNN.gr

Σχόλια