Οι δρόμοι του κάστανου : Εκδηλώσεις του Δήμου Αγιάς σε συνεργασία με τοπικούς Συλλόγους & Κοινότητες της περιοχής

Ο Δήμος Αγιάς, σε συνεργασία με τοπικούς Συλλόγους και Κοινότητες, στο πλαίσιο των γιορτών κάστανου που διοργανώνουν κατά σειρά η Σκήτη, η Κ...


Ο Δήμος Αγιάς, σε συνεργασία με τοπικούς Συλλόγους και Κοινότητες, στο πλαίσιο των γιορτών κάστανου που διοργανώνουν κατά σειρά η Σκήτη, η Καρίτσα και η Μελιβοία, ανακοινώνουν και προτείνουν πεζοπορικές διαδρομές σε παραδοσιακά μονοπάτια των χωριών αυτών με ντόπιους συνοδούς.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου

Σκήτη, «Τα Δώρα της Γης» Μονοπάτι της Σκήτης
Ώρα συνάντησης 9:30 π.μ. στην πλατεία του χωριού. Μια όμορφη κυκλική διαδρομή μέσα από καστανοχώραφα και δάσος, με θέα τη λίμνη της Σκήτης, αλλά και το Αιγαίο, περίπου έξι χιλιομέτρων και διάρκειας δυόμισι ωρών με βαθμό δυσκολίας 2.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Διήμερη «Γιορτή Κάστανου στην Καρίτσα» Μονοπάτι στο φαράγγι της Καλυψώς
Ώρα συνάντησης 9:30 π.μ. στην έξοδο της Καρίτσας προς Κόκκινο Νερό και συγκεκριμένα στο café Προφίλ. Περπάτημα για 40 λεπτά μέσα σε ένα απείθαρχο δάσος με οξιές και καστανιές ως τις πρώτες βάθρες του φαραγγιού. Σαν επιβράβευση της μικρής ανάβασης οι λίμνες με τα κρυστάλλινα νερά και ο ένας από τους οχτώ καταρράκτες του φαραγγιού. Μπάνιο για τους τολμηρούς. Στη συνέχεια κατάβαση για άλλα 30 λεπτά όπου ξεχωρίζει η θέα στο Αιγαίο και τον Άθω.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου

Τριήμερη «Γιορτή Κάστανου στη Μελιβοία» Μονοπάτι της Μελιβοίας

Ώρα συνάντησης 9:00 π.μ. στην πλατεία του χωριού. Κατηφορική river διαδρομή με δύο επιλογές σε διάρκεια, ή 40 λεπτά ή 2,5 ώρες με βαθμό δυσκολίας 2. Μια πράσινη διαδρομή στα βήματα του Φιλοκτήτη, τον μυθικό βασιλιά και ήρωα του Τρωικού πολέμου.

Αρχή από την Αθανάτη (παλιά ονομασία του χωριού) όπου ο χρόνος δεν έχει αγγίξει χρώματα, τοπία, ανθρώπους και παραδόσεις. Με προσοχή για τις «Τζόες» κατηφορική πορεία σε μια παραμυθένια διαδρομή με οργιώδη βλάστηση δίπλα πάντα στη ρεματιά με μια ιδιαίτερη γοητεία κάθε εποχή. Τα ξύλινα γεφύρια, ο καταρράκτης, η λίμνη, τα κασταναριά, οι βοσκοί συνθέτουν ένα αλλιώτικο παζλ αισθήσεων. Στάση στον βράχο όπου από κάτω είναι ακόμα καλά κρυμμένη η Σκήτη του Μοναχού, αναμνηστική φωτογραφία σε μια ξεχωριστή φυσική κορνίζα, εξιστόρηση του μύθου της ιδιοκτησίας του μονοπατιού με τον σκύλο και τη γάτα και συνάντηση με τον Μύλο, μια ερασιτεχνική ενεργειακή παραγωγή ρεύματος.

Μια πρόταση για μια διαφορετική προσέγγιση στη γνωριμία με την ανέγγιχτη φύση, τους καρπούς, τις γεύσεις, τους ανθρώπους, τα τοπία, αλλά και τους μύθους και τις παραδόσεις της περιοχής.
Στο τέλος όλων των διαδρομών στις πλατείες των χωριών θα υπάρχουν δράσεις γεύσεων και δράσεις για παιδιά με μουσική.


Σχόλια