Ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) για την έλλειψη εργατών γης

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη εργατών γης στη συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς, σε διάφορες περιοχές της χώρας, επισημαίνει ...


Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη εργατών γης στη συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς, σε διάφορες περιοχές της χώρας, επισημαίνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕΠΕΛ σημειώνει: “Σε δυσχερή θέση οδηγούνται οι ελαιοπαραγωγοί περιοχών καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών της χώρας και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος λόγω έλλειψης εργατών γης, αλλά και εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, ιδιαίτερα στις Π.Ε. Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας.

Λίγο πριν την λήξη της συγκομιδής του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας ‘Χαλκιδική’ της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (2022/23), διαπιστώνεται μείωση της συγκομιδής με την ποσότητα που συγκομίσθηκε μέχρι στιγμής να φθάνει περίπου στο 60% της παραγωγής, με πιθανή εξέλιξη ποσότητα του προϊόντος να οδηγηθεί μελλοντικά στην ελαιοποίηση (απόσυρση).

Η συλλογή του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας ‘Κονσερβολιά’ έχει επίσης επιβραδυνθεί, με βασική αιτία κυρίως την έλλειψη εργατικών χεριών, την παρατεταμένη ανομβρία στις περιοχές παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού. Εκτιμάται ότι, ούτε το 35% της εσοδείας δεν έχει ακόμη συγκομιστεί.

Η ολιγωρία που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους στην επίλυση του προβλήματος μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης από τις όμορες χώρες, έστρεψε μεγάλο αριθμό αυτών των εργατών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η σημερινή έλλειψη αυτών των εργατών έχει σαν συνέπεια την σημαντική αύξηση των ημερομισθίων και του κόστους παραγωγής του προϊόντος, κυρίως, όμως, η μη συλλογή των καρπών, πέραν της μείωσης του εισοδήματος, δημιουργεί και αισθήματα απόγνωσης”.Σχόλια