Αραχωβίτης: «Ο χειμώνας πλησιάζει αλλά η στήριξη της Κτηνοτροφίας στέρεψε»

Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για το μέλλον της Κτηνοτροφίας και των γαλακτοκομικών προϊόντων, προεξάρχουσας της Φέτας και των ΠΟΠ-ΠΓΕ π...


Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για το μέλλον της Κτηνοτροφίας και των γαλακτοκομικών προϊόντων, προεξάρχουσας της Φέτας και των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στ.Αραχωβίτης, αποδείχθηκε αποκαλυπτική για τις προθέσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την έναρξη της Ερώτησης έθεσε τα προβλήματα αναφέροντας: “Η ανεξέλεγκτη πλέον αύξηση του κόστους παραγωγής, τόσο σε ζωοτροφές, όσο και σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε πετρέλαιο, που γίνεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο -μιλάμε για αυξήσεις στις ζωοτροφές από τον Μάιο ήδη του 2021 και το λέω από την αρχή γιατί είναι πολύ πριν τον πόλεμο, για να μην βρούμε ξανά δικαιολογία, όπως ο Πρωθυπουργός, ότι φταίει ο Πούτιν- απειλεί την εγχώρια κτηνοτροφία.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε ταυτόχρονα τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών η οποία με ένα δεδομένο πληθωρισμό της τάξης του 12%, που είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, οδηγεί σε ραγδαία πτώση των πωλήσεων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Από τα επίσημα στοιχεία που έχουμε, η πτώση κατ’ όγκο είναι πάνω από 5,5% για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αυτά τα επισημαίνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας, αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και μια σειρά άλλων παραγόντων της αγοράς. Παρά την ανοδική τάση του αιγοπρόβειου γάλακτος -γενικότερα του γάλακτος, αλλά ιδιαίτερα του αιγοπρόβειου- που εν πολλοίς οφείλεται και στην ΚΥΑ 838/2019 που είναι γνωστή και ως «ισοζύγιο γάλακτος», η τιμή που διαμορφώνεται σήμερα δεν φτάνει να καλύψει το κόστος παραγωγής, που για το αιγοπρόβειο γάλα εκτιμάται από τους παράγοντες της αγοράς ότι φτάνει στο 1,65 περίπου ευρώ ανά κιλό γάλακτος.”

Όμως στην “ανάγκη της ουσιαστικής στήριξης για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας στην αγορά ζωοτροφών” που έθεσε ο κ. Αραχωβίτης, ο Υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος αφού δεν ανέφερε ότι εξετάζεται κάποια επιπλέον στήριξη του κλάδου.

Όσο για την ανάγκη στήριξης της τιμής του γάλακτος με την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και τη γαλακτοβιομηχανία, τόσο στην παραγωγή της φέτας, όσο και στη διακίνησή της, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν “ο συντονισμός των ελέγχων με το ΣΥΚΕΑΑΠ που συντόνιζε όλους τους φορείς που πραγματοποιούν μέρος του ελέγχου, είτε είναι ΕΦΕΤ, είτε είναι ΕΛΓΟ, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, με το ΣΔΟΕ, με το Λιμενικό ακόμα, όπου κι εκεί συνεισέφερε πολύ στον έλεγχο του τι μπαίνει και τι βγαίνει –κυρίως τι μπαίνει- από τα θαλάσσια σύνορά μας, εκτός από τα χερσαία, που κι εκεί και τα Τελωνεία συνέβαλαν, ο συντονισμός όλων αυτών, λοιπόν, έφερε αποτελέσματα.”

Ο Υπουργός ας κάνει τον κόπο, αντί των παρατυπιών, να ανατρέξει και να ενημερωθεί για τις σοβαρές παραβάσεις της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έφτασαν στον καταλογισμό σοβαρών κυρώσεων και προστίμων μέσω των συντονισμένων ελέγχων από το ΣΥΚΕΑΑΠ (που οι κατ’ ευφημισμόν “επιτελικοί” έσπευσαν να καταργήσουν).

Τέλος ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασε την ανησυχία για το μέλλον της κτηνοτροφίας στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ λέγοντας: “Τη φετινή χρονιά, στην τελευταία πληρωμή αυτής της ΚΑΠ, οι κτηνοτρόφοι έχουν και το κομμάτι του «πρασινίσματος» που είναι ένα σημαντικό μέρος, είναι σχεδόν το 40% του συνόλου της επιδότησής τους. Από την επόμενη χρονιά αυτό δεν θα υπάρχει. Θα έχουμε τα οικολογικά σχήματα, στα οποία όμως για να πάρει κάποιος μέρος του ποσού που αντιστοιχεί στο σημερινό «πρασίνισμα», θα πρέπει να κάνει κάτι.

Είμαστε τρεις μήνες πριν την έναρξη της επόμενης χρονιάς και ακόμα δεν έχουμε έγκριση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου-, χωρίς να ξέρουμε πώς θα εξειδικευτούν, πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, έτσι ώστε οι κτηνοτρόφοι να πάρουν μέρος του «πρασινίσματος» ακολουθώντας κάποια από τα οικολογικά σχήματα. Αυτό δεν μας καθησυχάζει για το πώς θα είναι η κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία την επόμενη χρονιά.”


Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης:

 

Σχόλια