Στη Βουλή το αίτημα επιδότησης ρεύματος των ελαιοτριβείων με αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου

Στη Βουλή κατατέθηκε ως αναφορά από τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου η επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την αναγκα...


Στη Βουλή κατατέθηκε ως αναφορά από τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου η επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την αναγκαιότητα αύξησης της κρατικής επιδότησης ρεύματος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, για τις επιχειρήσεις παραγωγής ελαιολάδου εντός της ελαιοκομικής περιόδου.

Στην επιστολή, αφού επισημαίνεται ότι στην Κρήτη παράγεται το 1/3 της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου, διατηρώντας μια σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά, τονίζεται ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων παραγωγής ελαιολάδου (ελαιοτριβεία, ελαιουργεία, πηρηνελαιουργεία), όντας ενεργοβόρες εποχικές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν ένα δυσβάσταχτο λειτουργικό κόστος.


Προτείνεται η εξίσωση της επιδότησης ρεύματος των ελαιοτριβείων τουλάχιστον με εκείνη των αρτοποιείων και της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας άρτου και για χρονική περίοδο ίση με το πεντάμηνο της ελαιοσυγκομιδής καθώς και ένταξή τους στους κατά προτεραιότητα τροφοδοτούμενους καταναλωτές σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου προληπτικής δράσης.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, τονίζεται, θα δοθεί μια σημαντική ανακούφιση στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το πιο ζωτικό κομμάτι της αξιακής αλυσίδας του ελαιολάδου, την ελαιοπαραγωγή και το ελαιοτριβείο και μάλιστα σε μια ελαιοκομική περίοδο η οποία κατά τα φαινόμενα κάνει ένα καλό ξεκίνημα.

Σχόλια