«Καμπανάκι» από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ) για το μέλλον της φέτας

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, Ιωάννης Βιτάλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των τιμών σε ζωοτροφές και ενέργεια και τον τρόπο που α...


Ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, Ιωάννης Βιτάλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των τιμών σε ζωοτροφές και ενέργεια και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν το εθνικό προϊόν της φέταςΟι τιμές της φέτας

Το μεγάλο «στοίχημα» με την φέτα και τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα που παίρνουν σειρά
04.12.2019, 17:09 έχουν φτάσει στον… Θεό στην Ελλάδα και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τονίζεται πως πρέπει στην αγορά, που θα καθορίσει την τιμή του γάλακτος εν γένει, να υπάρξουν συμβιβασμοί από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, Ιωάννης Βιτάλης, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της κτηνοτροφίας, ο οποίος επηρεάζει το εθνικό προϊόν, όπως είναι η φέτα.

Ο κ. Βιτάλης μίλησε για ένα συνδυασμό δυσάρεστο γεγονότων, την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους για τις ζωοτροφές, μαζί με το ενεργειακό κόστος, που έχει πάρει την ανιούσα, και μίλησε για μείωση εσόδων και εισοδημάτων των κτηνοτρόφων, τους οποίους «αποτρέπει από τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους και την διατήρηση του κοπαδιού τους αφού δεν μπορούν να το ταΐσουν σωστά, και τους μεταποιητές να έχουν από οριακή (στην καλύτερη περίπτωση) έως μηδενική κερδοφορία, κάτι που σημαίνει λιγότερες επενδύσεις και στασιμότητα στον κλάδο».

Όπως έχει αναδειχθεί, η αγορά φέτας έχει μειωθεί και, κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει πως είναι μειωμένη και η ζήτηση για γάλα. Τα σημεία που προτάσσει η ΕΔΟΦ, μέσω του προέδρου της, αναφέρονται κάτωθι.

• Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ, όμως προσέξτε κάτι σημαντικό, από μέρος του παρακρατήματος των εισφορών κτηνοτρόφων και μεταποιητών που έχει συσσωρευτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (κοντά στα 60.000.000 ευρώ) τα οποία αποδίδουμε στον ΕΛΓΟ για ανταποδοτικό σκποό. Για να πραγματοποιηθεί αυτή, η αυτονόητη απαίτηση, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη στον Νέο Νόμο προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Σημειωτέων ότι με τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής του γάλακτος διπλασιάζεται αυτόματα το ποσό και της ετήσιας εισφοράς κτηνοτρόφων και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ.

• Συνεχής και σε βάθος έλεγχος στον τρόπο παραγωγής Φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ π.χ με υπερδιήθηση, εμπλουτισμό με πρωτεΐνες κλπ. και θεσμοθέτηση αποδεκτής απόδοσης τυροκόμησης.

• Καθορισμός νέων αυστηροποιημένων ποινών, άμεση αναγγελία των αποτελεσμάτων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και άμεση εφαρμογή ποινών από τον οργανισμό αντί του μη ικανού ως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα Υπουργείου.

• Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ με προσωπικό ακόμα και με την συμμετοχή πιστοποιημένης ομάδας ελέγχου εκ μέρους της ΕΔΟΦ για τον συνεχή έλεγχο στα εργοστάσια, στα Super Market της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Στο εξωτερικό οι έλεγχοι γίνονται από πιστοποιημένες εταιρείες ελέγχου ή όπως πχ στην Ιταλία που αυτοελέγχονται οι παραγωγοί από την Διεπαγγελματική των προϊόντων ΠΟΠ με επιτυχία. Από όλα αυτά απέχουμε παρασάγγας.

• Άμεση εκκαθάριση όλων των παλιών υποθέσεων (υπερβαίνουν τις 100) που αναμένουν την κρίση της επιτροπής παρατυπιών του Υπουργείου. Εντατικοποίηση των ελέγχων για τους ενεχόμενους στις εκκρεμούσες κρίσεις της επιτροπής (παρατυπίες καθ’ υποτροπήν).

• Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.

• Τοποθέτηση τουλάχιστον 2 μελών (κτηνοτρόφοι-μεταποιητές) του ΔΣ της ΕΔΟΦ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΟ (ΕΛΟΓ τότε) προβλέπονταν 3 μέλη του κλάδου σε σύνολο 5μελούς Δ.Σ. του οργανισμού.


Σχόλια