Διευρυμένο μέτωπο για την την θωράκιση της ελληνικής παραγωγής κάτω από την ομπρέλα της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”

Συνεταιριστές παραγωγοί ελιάς Καλαμών από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν προχθές Κυριακή στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με στόχο την θωράκιση της ελ...


Συνεταιριστές παραγωγοί ελιάς Καλαμών από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν προχθές Κυριακή στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με στόχο την θωράκιση της ελληνικής παραγωγής κάτω από την ομπρέλα της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή της Προστατευόμενης Γεωγραφική.

Η συνάντηση αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων που είχε διαμορφωθεί μετά τις αποφάσεις Αποστόλου και Γεωργαντά αφού για πρώτη φορά συνεταιρισμοί από την Αιτωλοακαρνανία, τη Φθιώτιδα, τη Λακωνία και την Αρκαδία αμφισβητούν την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών και διαλέγονται για τη προστασία της ελληνικής παραγωγής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο χαρακτηρισμός συνώνυμης της ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας" με την ποικιλία "ελιά Καλαμών" νομιμοποιεί στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά την ονομασία "Kalamata olives" για ελιές από την Τουρκία, την Τυνησία, την Αίγυπτο και την Αυστραλία. Οι συνεταιριστές θα διερευνήσουν εντός του επόμενου εξάμηνου την επέκταση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας μέχρι τη Φθιώτιδα ή την δημιουργία στη θέση της ΠΓΕ Ελιά Καλαμάτας σε όλη την Ελλάδα.

Οι Μεσσήνιοι συνεταιριστές ξεκαθάρισαν πάντως πως θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης Γεωργαντά επειδή ζημιώνει την ελληνική παραγωγή και ανοίγει την ευρωπαϊκή αγορά σε ελιές Καλαμών από την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για τη συνάντηση των συνεταιριστών:

Στην Καλαμάτα στις  Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας συναντήθηκαν οι κάτωθι φορείς:

·       Αγροτικός Συνεταιρισμός "Ένωση Μεσσηνίας" (Μεσσηνία)

·  Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) – (Μεσσηνία)

·      Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας (Λακωνία)

·      Αγροτικός Συνεταιρισμός "Αρχαίας Ωλένειας" (Αιτωλοακαρνανία)

·      Αγροτικός Συνεταιρισμός "Καινούργιου" Τριχωνίδας (Αιτωλοακαρνανία)

·      Αγροτικός Συνεταιρισμός "Γερακίου" (Λακωνία)

·      Ομάδα Παραγωγών "Κυνουρίας" (Αρκαδία)

·      Αγροτικός Συνεταιρισμός "Λιβανάτων" (Φθιώτιδα)

·      Αγροτικός Συνεταιρισμός Λοκρίδας (Loolive) (Φθιώτιδα)

Mε αφορμή τα ζητήματα γύρω από την Ελληνική Ελιά Καλαμών και την "Ελιά Καλαμάτας" ΠΟΠ

Μετά από διάλογο συμφωνήθηκε η ανάγκη θωράκισης της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών

Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκαν τα κάτωθι:

Α) Η διεξαγωγή σειράς συναντήσεων τους επόμενους 6 μήνες ώστε να τεκμηριωθεί και συμφωνηθεί η διαδικασία θωράκισης της παραγωγής και διακίνησης της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών

Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω επιβάλλεται να θωρακιστεί η Γεωγραφική Ένδειξη και εμπορική ονομασία "Καλαμάτα" για χρήση από αμιγώς Ελληνικές Ελιές Καλαμών μέσω της διερεύνησης της διαδικασίας επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης όπου καταστεί εφικτό στην χώρα σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο.

Β) Επειδή τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της Ελιάς Καλαμών έχουν πολλαπλασιαστεί κρίνεται αναγκαία η σύσταση Πανελλαδικού Φορέα Εκπροσώπησης των παραγωγών της Ελιάς Καλαμών

Προς υλοποίηση των ανωτέρω θα συσταθεί συντονιστική επιτροπή κατά τις επόμενες συνεδριάσεις η οποία θα διερευνήσει και την διαδικασία εκσυγχρονισμού των προδιαγραφών της "Ελιά Καλαμάτας" ΠΟΠ»

Θ.Λ.


Σχόλια