Δήλωση του Αλέξη Χαρίτση για την έλλειψη εργατών γης

“Δραματική η έλλειψη εργατών γης, μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες”, τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης κι Ε...


“Δραματική η έλλειψη εργατών γης, μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες”, τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης. Κι επισημαίνει τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η φετινή ελαιοσυγκομιδή και οι συγκομιδές κηπευτικών από τα μεγάλα θερμοκηπιακά κέντρα της Τριφυλίας”.
Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι:  

“Η δραματική έλλειψη εργατών γης στο πάρα πέντε της ελαιοσυγκομιδής στη Μεσσηνία δεν ενέσκηψε ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και έναν χρόνο οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού μας, αλλά και το σύνολο των αγροτικών φορέων της χώρας, προειδοποιούσαν την κυβέρνηση για τον κίνδυνο να παραμείνουν ακαλλιέργητα χιλιάδες στρέμματα ,αλλά και να μην ολοκληρωθεί λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, εν μέσω μάλιστα της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης. Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία αρνήθηκαν όλο αυτό το διάστημα να δουν την πραγματικότητα, ώστε να προβούν στον απαραίτητο σχεδιασμό και την απλοποίηση των διαδικασιών για την προσέλκυση ξένων εργατών γης.


Αντίθετα, λόγω και των πολιτικών ιδεοληψιών τους, καταργώντας την δυνατότητα να έχουν ΑΜΚΑ, αλλά και τα απαραίτητα έγγραφα αδειών παραμονής και εργασίας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς υπό καθεστώς απέλασης και παρανομίας, οι ξένοι εργάτες γης προτιμούν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου η νομοθεσία τούς παρέχει τις απαραίτητες άδειες και πλήρη εργασιακά δικαιώματα”. Ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι: 

“Ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η φετινή ελαιοσυγκομιδή, που προβλέπεται και αυξημένη, αλλά και οι συγκομιδές κηπευτικών από τα μεγάλα θερμοκηπιακά κέντρα της Τριφυλίας, είναι πλέον ορατός” και καταλήγει: “Το περιβόητο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη φέρει βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάσταση που έρχεται να προστεθεί στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις του κόστους της αγροτικής παραγωγής, δημιουργώντας συνθήκες απόγνωσης στους αγρότες - παραγωγούς”.

Σχόλια