Μια νέα κατηγορία την Ultra Premium στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ετοιμάζεται να παρουσιάσει το Πανεπιστήμιο της Jaen

Μια νέα κατηγορία, την Ultra Premium εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με οξύτητα μικρότερη από 0,3 γραμμές και περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μ...


Μια νέα κατηγορία, την Ultra Premium εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με οξύτητα μικρότερη από 0,3 γραμμές και περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μεγαλύτερη από 250 ppm, ετοιμάζεται να παρουσιάσει το Πανεπιστήμιο της Jaen στο επόμενο Συμβούλιο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας(ΙΟC).

Για να εξειδικεύσει περαιτέρω τις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα ελαιόλαδα ανάλογα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, το Πανεπιστήμιο της Χαέν, για λογαριασμό ολόκληρης της αλυσίδας αξίας, έχει μελετήσει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κατηγορίας ανώτερης από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: το ultra premium.

Το πρότζεκτ αυτό απηχεί στενά την ιδέα του High Quality Oil (SQN), που μελετήθηκε πριν από μια δεκαετία από το Ιταλικό Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και στη συνέχεια απορρίφθηκε εξ αιτίας της βούλησης ενός γεωργικού οργανισμού, ενώ βρισκόταν πολύ κοντά στο να υλοποιηθεί.

Οι λεπτομέρειες για τη νέα αυτή κατηγορία εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που η Ισπανία θα θέλει να εισαγάγει στη νομοθεσία του IOC έπρεπε να κρατηθούν μυστικές. Ωστόσο, ο Murad Irshid Al Maitah είχε άλλη άποψη, καθώς προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook, για μια είδηση που προοριζόταν να γίνει γνωστή στον κόσμο της ελαιοκομίας το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την ανάρτηση “Το Ultra Premium (UP) αποτελεί μια νέα κατηγορία ελαιολάδου, που καθιερώνει το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο στον κόσμο. Το πρότυπο UP δημιουργήθηκε ως απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη διαχωρισμού των υψηλής ποιότητας εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων (EVOO) από εκείνα που κυριαρχούν στις λεγόμενες αγορές “gourmet” και “premium” ελαιολάδων, καθώς με την υπάρχουσα ευρύτερη κατηγορία πωλείται μαζικά στην αγορά με χιλιάδες εμπορικά σήματα και ιδιωτικές ετικέτες.

Για να εντάσσεται στην κατηγορία UP, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα πρέπει να πληροί ένα σύνολο απαιτήσεων παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς, δοκιμών, χημικών και οργανοληπτικών. Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (EVOO) ταξινομούνται ανάλογα με το επίπεδο οξύτητάς τους και την τιμή υπεροξειδίων τους.

Το Ultra Premium, μια νέα κατηγορία ελαιολάδου, θα έχει ακόμη μικρότερη οξύτητα (λιγότερο από 0,3°) και χαμηλότερη τιμή υπεροξειδίων (λιγότερο από 12 mEq O2 / kg ελαιολάδου). Έχει γεύση καθαρή και φρέσκια στον ουρανίσκο”.
Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη δεν είναι μόνο η οξύτητα και τα υπεροξείδια, αλλά και οι παράμετροι φασματοφωτομετρίας, Κ270 και Κ232, που μειώνονται τα όρια, ενώ καθιερώνεται και ελάχιστη τιμή των φαινολικών (πολυφαινόλες), στα 250 ppm."

πηγή:olivenews.gr

Σχόλια