ΓΣΕΕ: Κατά 19% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο

Μέχρι 40% οι απώλειες στα χαμηλότερα εισοδήματα .Δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού – κατά 19% από τον προηγούμεν...


Μέχρι 40% οι απώλειες στα χαμηλότερα εισοδήματα .Δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού – κατά 19% από τον προηγούμενο Απρίλιο 2022 – έχει προκαλέσει το κύμα ακρίβειας συρρικνώνοντας περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών.

Μάλιστα η επίδραση της αύξησης των τιμών (κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα), στα πολύ χαμηλά εισοδήματα των νοικοκυριών (κάτω των 750 ευρώ το μήνα) εκτινάσσουν την απώλεια αγοραστικής έως και 40%.

Πρόκειται για την καταγραφή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που αφορά την «κρίση κόστους ζωής στην Ελλάδα», το οποίο καταγράφει την εξέλιξη της ακρίβειας στη χώρα μας και αποτυπώνει την όξυνση της οικονομικής ανισότητας, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.
Προτάσεις

Το Ινστιτούτο προτείνει μια σειρά από αναγκαίες παρεμβάσεις, για την προστασία της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως, είναι η μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Επίσης, η άμεση και επαρκής αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η κάλυψη της προστασίας των εργαζομένων με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τέλος, προτείνει τον αυστηρό έλεγχο του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών και των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών ενέργειας (παραγωγοί, προμηθευτές, εισαγωγείς), ανώτατα όρια τιμών και αυστηρή φορολόγηση στα υπερβολικά κέρδη τους.


πηγή:in.gr

Σχόλια