Συνεχίζονται οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα «εικονικά» βοσκοτόπια – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τα «εικονικά» βοσκοτόπια – Τι δείχνουν τα στοιχεία.Τα πρώτα αποτελέσματα για την περιοχή των Δωδεκανήσων. Στις 4...


Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τα «εικονικά» βοσκοτόπια – Τι δείχνουν τα στοιχεία.Τα πρώτα αποτελέσματα για την περιοχή των Δωδεκανήσων. Στις 431 από την περιοχή των Δωδεκανήσων ανέρχονται οι περιπτώσεις που δήλωναν «εικονικά» βοσκοτόπια για να λάβουν ενισχύσεις, εισπράττοντας παράτυπα το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ για το 2021 και 2022.

Τα νέα αυτά στοιχεία, ήρθαν στο φως με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου σημαντικού αριθμού αιτούντων ενισχύσεων με κύρια δηλούμενη καλλιέργεια «βοσκότοπο σε καλή κατάσταση» δηλαδή χωρίς δηλούμενο ζωικό κεφάλαιο. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από εισαγγελική εντολή αλλά και τις επισημάνσεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για γεωχωρικό έλεγχο των στοιχείων νόμιμης διάθεσης των αγροτεμαχίων – εκμεταλλεύσεων των αιτήσεων ΟΣΔΕ.

Ειδικότερα, τα πρώτα αποτελέσματα στην περιοχή των Δωδεκανήσων από την διασταύρωση με τα δεδομένα του Κτηματολογίου, έδειξαν πολύ ισχυρές ενδείξεις παράτυπων διαδικασιών και δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων, και τα οποία διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές κατόπιν αιτήματός τους. 

Χαρακτηριστικό αυτών των περιπτώσεων που ανέρχονται στις 431 μοναδικές περιπτώσεις, είναι ότι κατά τους επιτόπιους ελέγχους σπάνια προσήλθαν οι ίδιοι οι αιτούντες στον έλεγχο. Αντίθετα προσέχονταν τρίτα πρόσωπα με τεχνική κατάρτιση, ενίοτε ο ίδιος άνθρωπος ως εκπρόσωπος πολλών αιτούντων, ακόμη και ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι των ΚΥΔ που υποβλήθηκαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ με την χρήση συσκευών εντοπισμού GPS, είχαν ήδη μεταφορτώσει τα προς έλεγχο αγροτεμάχια στις συσκευές. 

 Στις αρχές θα αποσταλούν και τα πρόσωπα αυτά και οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ που παρουσιάσθηκαν για την υπόδειξη αγροτεμαχίων, που όπως αποδείχθηκε τόσο από τα στοιχεία του Κτηματολογίου όσο και με πραγματικά συμβάντα κατά τους ελέγχους, συνειδητά παραπλανούσαν τους ελεγκτές.

Το συνολικό ποσό που υπολογίσθηκε ότι καταβλήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται περίπου στα 4,5 εκατ. ευρώ για τα έτη 2020 και 2021, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάκτησής τους. Σημειώνεται ότι χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν κατά την διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής του έτους 2022, δεν καταβλήθηκαν ενισχύσεις στους εμπλεκόμενους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως επισημαίνει «θα συνεχίσει την διαδικασία ελέγχου αλλά κυρίως την διαδικασία έγκαιρης καταβολής των ενισχύσεων 2022 για τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα αντιμετωπίσει κάποιο θέμα».
πηγή:in.gr

Σχόλια