Αραχωβίτης- Τελιγιορίδου: Με ΝΔ η επιστροφή στην εποχή των προστίμων & των καταλογισμών στις Ευρωπαϊκές Επιδοτήσεις ....

Η ημέρα της προβληματικής πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης “συνέπεσε” με την ημέρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έλαβε πολυσέλιδη επιστολή τη...


Η ημέρα της προβληματικής πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης “συνέπεσε” με την ημέρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έλαβε πολυσέλιδη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.). Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, πρόκειται εντέλει για «τόμο ολόκληρο» παρατηρήσεων και διαπιστώσεων ασυμφωνίας με τους Κανόνες της ΕΕ τόσο στις στρεμματικές ενισχύσεις, στις συνδεδεμένες αλλά και στην πολλαπλή συμμόρφωση.

Η επιστολή-«κόλαφος», όπως την χαρακτηρίζουν τα δημοσιεύματα, καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει ένα 10% επί του ποσού που έλαβαν οι αγρότες ως επιδότηση τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ!

Πρόκειται για την ολική επαναφορά στην εποχή της κακοδιαχείρισης των Ευρωπαϊκών Επιδοτήσεων των αγροτών, των Καταλογισμών και των Προστίμων! Η Κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε για να ξεθεμελιώσει και να διαλύσει ξανά, όπως στο παρελθόν, τις δίκαιες και νοικοκυρεμένες από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πληρωμές των κοινοτικών επιδοτήσεων. Η Κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε για να υποθηκεύσει την πρωτογενή παραγωγή, για να στερήσει ξανά, στην πιο κρίσιμη στιγμή με το κόστος παραγωγής να είναι δυσθεώρητο, πολύτιμους κοινοτικούς πόρους που δικαιούται ο αγροτικός κόσμος της χώρας.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ στην επιβάρυνση των οικονομικών της χώρας από την κακοδιαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων είναι δεδομένες. Η ερώτηση που πλανάται, για μια ακόμη φορά μετά την επιστολή, είναι ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» των καταλογισμών και των προστίμων αυτών και η απάντηση είναι ο λαός.

Η Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν σήμερα ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης και η Αν. Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης Ολ. Τελιγιορίδου και συνυπογράφεται από 47 ακόμη βουλευτές του κόμματος, ζητούν ακριβώς την αλήθεια για την διαχείριση των επιδοτήσεων των αγροτών, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Επιστολή των ελεγκτών της ΕΕ. Δυστυχώς για τη χώρα μας, η επιστολή της ΕΕ φαίνεται ότι απλώς επιβεβαιώνει ότι η επάνοδος της ΝΔ στην εξουσία σημαίνει για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Αθήνα, 1/11/2022
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: “Με ΝΔ επιστροφή στην εποχή των προστίμων και των καταλογισμών στις Ευρωπαϊκές Επιδοτήσεις; 

Ο Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) οδηγήθηκε στις 26 Οκτωβρίου σε ανακοίνωση – απάντηση σε δημοσίευμα, παρέχοντας “διευκρινίσεις σχετικά με ελέγχους στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022”.

Από την ανακοίνωση - απάντηση αυτή, προκύπτει ότι η ημέρα της προβληματικής, όπως αποδεικνύεται και παρά τους πανηγυρισμούς, πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής ενίσχυσης την 19.10.2022 τουλάχιστον “συνέπεσε” με την ημέρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έλαβε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.). Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο οποίο απαντά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόκειται για επιστολή “κόλαφο” έκτασης 50 σελίδων που προέκυψε από δύο διαδοχικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από την Ε.Ε. στο διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου 2022 και αφορά τρία έτη, ήτοι 2020, 2021 και 2022.

Στην απάντησή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρει ότι η επιστολή της Ε.Ε. δεν αφορά την πληρωμή της προκαταβολής έτους 2022 που έγινε την 19η Οκτώβρη, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην έκταση και την ουσία των προβλημάτων και παραλείψεων που διαπιστώνει η ΕΕ στην πληρωμή των Κοινοτικών ενισχύσεων.

Επειδή όμως το περιεχόμενο, η έκταση και ουσία των διαπιστώσεων της ΕΕ στην επιστολή της καθώς και τα έτη τα οποία αυτή αφορά σχετίζονται ευθέως με το ενδεχόμενο η χώρα μας να υποστεί σοβαρές περικοπές και καταλογισμούς, που σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα φθάνουν το 10% του ποσού που έλαβαν οι αγρότες ως επιδότηση όλα αυτά τα χρόνια

Επειδή μια τέτοια εξέλιξη υψηλών καταλογισμών και περικοπών θα φέρει τη χώρα μας σε ακόμη πιο δυσμενή οικονομική κατάσταση,

Επειδή η συνολική διαχείριση των Ευρωπαϊκών Επιδοτήσεων από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ είναι αδιαφανής και με ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος και τις απευθείας αναθέσεις,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες κατηγορίες επιδοτήσεων διερεύνησε ο Ευρωπαϊκός έλεγχος για να καταλήξει στην συγκεκριμένη επιστολή;

2. Ποιο ήταν το χρονικό διάστημα το οποίο ερευνήθηκε;

3. Ποιο είναι το ποσό των καταλογισμών που απειλούν τα χώρα;

4. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφότου έλαβε την εν λόγω επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

5. Ποια άλλα ευρωπαϊκά όργανα ερευνούν παράλληλα την νομιμότητα της καταβολής των ενισχύσεων την συγκεκριμένη περίοδο;

Επίσης, Αιτούμαστε την κατάθεση της επιστολής της Ε.Ε. προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ της 19ης Οκτωβρίου προκειμένου να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της και η πραγματική έκταση και ουσία των διαπιστώσεων της Ε.Ε. κατά τους ελέγχους που αδικαιολόγητα δεν αναφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντείνοντας την αίσθηση αδιαφάνειας στην πληρωμές που αυτός διενεργεί.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Κόκκαλης Βασίλειος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραϊτης Θάνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχόλια