Η Ευρωπαϊκή επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προβλέψεις για την παραγωγή & το εμπόριο πρωτεϊνούχων ζωοτροφών

«Κόλλησε» στο 77% η αυτάρκεια της ΕΕ – Τι προβλέπει η Κομισιόν. Η Κομισιόν δημοσιεύει τις τελευταίες προβλέψεις για την παραγωγή και το εμπό...


«Κόλλησε» στο 77% η αυτάρκεια της ΕΕ – Τι προβλέπει η Κομισιόν. Η Κομισιόν δημοσιεύει τις τελευταίες προβλέψεις για την παραγωγή και το εμπόριο πρωτεϊνούχων ζωοτροφών στην ΕΕ. Σταθερή στους 74 εκατ. τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης παρεμένει η ζήτηση ζωοτροφών για το 2022/23, σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα του ισοζυγίου πρωτεϊνών, που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2022/23, η αυτάρκεια της ΕΕ για όλες τις πηγές πρωτεΐνης αναμένεται να παραμείνει στο 77%, παρά τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα αραβοσίτου της ΕΕ λόγω της ξηρασίας του φετινού καλοκαιριού.

Επίσης, η ΕΕ παραμένει πλήρως επαρκής σε χονδροειδείς ζωοτροφές, εξακολουθώντας να παραμένει η κύρια πηγή πρωτεΐνης, που αντιπροσωπεύει το 42% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών στην ΕΕ. Το μερίδιο όλων των αλεύρων ελαιούχων σπόρων αντιπροσωπεύει το 27% της συνολικής χρήσης πρωτεϊνών ζωοτροφών στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των δημητριακών αντιπροσωπεύει το 21%. Ωστόσο, για τα άλευρα με ελαιούχους σπόρους, η ΕΕ παράγει μόνο το 24% για να καλύψει τις ανάγκες, που απαιτούνται για τη διατροφή του κτηνοτροφικού τομέα.

 

Εκτός από το οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων και ζωοτροφών, η ανάπτυξη της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ έχει επίσης μια σειρά περιβαλλοντικών οφελών. Ειδικότερα, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες συμβάλλουν στη δέσμευση του αζώτου της ατμόσφαιρας στο έδαφος και επομένως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε έναν πιο βιώσιμο κύκλο θρεπτικών συστατικών.

Η ανάπτυξη πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και, γενικότερα, η μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγόμενες πρωτεΐνες, που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας εδώ και αρκετά χρόνια.
  

Έτσι η μείωση της εξάρτηση, είναι πιο επίκαιρη τώρα από ποτέ, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. Ήδη η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επανεξετάσει την πολιτική και τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται στην έκθεσή της για το 2018 για την ανάπτυξη των φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ . Η ανάπτυξη της παραγωγής και κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ θα είναι μεταξύ των στόχων της Επιτροπής τους επόμενους μήνες.


ΠΗΓΉ:in.gr

Σχόλια