Στην ανάκληση της αναγνώρισης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) προχώρησε το ΥπΑΑΤ

ΥπΑΑΤ - Τίτλοι τέλους για την ΕΔΟΚ .Έωλη, αβάσιμη και αναιτιολόγητη χαρακτηρίζει την υπουργική απόφαση η ΕΔΟΚ. Στην ανάκληση της αναγνώρισης...


ΥπΑΑΤ - Τίτλοι τέλους για την ΕΔΟΚ .Έωλη, αβάσιμη και αναιτιολόγητη χαρακτηρίζει την υπουργική απόφαση η ΕΔΟΚ. Στην ανάκληση της αναγνώρισης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) προχώρησε το ΥπΑΑΤ, με υπογραφή του κ. Γιώργου Γεωργαντά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, η οποία πήρε ΦΕΚ, η ΕΔΟΚ δεν έχει καταθέσει τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης δικαιολογητικά και δεν αποδεικνύεται η εκπλήρωση του όρου της αντιπροσωπευτικότητας.

Ειδικότερα, αντί της συγκεντρωτικής κατάστασης-πίνακα αντιπροσωπευτικότητας στην οποία θα πρέπει να βεβαιώνεται ο μέσος όρος των τριών προηγούμενων ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης των παραγόμενων και των εμπορευόμενων ή μεταποιημένων ποσοτήτων των σχετικών προϊόντων των τομέων για τους οποίους ζητείται η αναγνώριση και να υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο της αιτούσας ΔΟ και από ορκωτό λογιστή, μόνο για τα οικονομικά στοιχεία που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν, υπέβαλε:

– Πίνακες αντιπροσωπευτικότητας που δεν είναι υπογεγραμμένοι από τον ορκωτό λογιστή που συνέταξε την έκθεση, ούτε από άλλον, γεγονός που επισημαίνεται και στην ίδια την έκθεση,

– τα στοιχεία τους δεν βεβαιώνονται ως προς την ορθότητά τους από ορκωτό λογιστή, όπως αναγράφεται και στην ίδια την έκθεση,

– μεταξύ των στοιχείων των πινάκων αντιπροσωπευτικότητας και των στοιχείων των μελών της που υποβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία από την Ε.Δ.Ο.Κ., προκύπτουν σημαντικές διαφορές τόσο στον αριθμό των ζώων όσο και των παραγωγών,

– οι πίνακες αφορούν μόνο το έτος 2019 και όχι την προηγούμενη τριετία, όπως προβλέπεται, γεγονός που αναγράφεται και στην ίδια την έκθεση, ενώ δεν αποδεικνύουν την εκπλήρωση του όρου της αντιπροσωπευτικότητας σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση.

Τι λέει η ΕΔΟΚ

Ως έωλη, αβάσιμη και αναιτιολόγητη χαρακτηρίζει η ΕΔΟΚ με ανακοίνωσή της την ανάκληση της αναγνώρισής της, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή «εννά πολλά ερωτήματα για την σκοπιμότητα της».

Και αυτό γίνεται, τη στιγμή που «η ΕΔΟΚ πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο στερέωμα, για την επιτυχή εκτέλεση των προγραμμάτων προβολής και προώθησης των ελληνικών κρεάτων, το Υπουργείο αποφασίζει το ξαφνικό θάνατο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και την απώλεια των Προγραμμάτων Προώθησης, με ανυπολόγιστο κόστος για την ίδια τη χώρα. Μια κίνηση αιφνιδιαστική, για μια απόφαση που λήφθηκε κατά παράβαση Νόμου και Υπουργικών Αποφάσεων, με επιλεκτική ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες είχαν αρνηθεί να μας χορηγήσουν τα έγγραφα στο οποία βασίστηκε η ανάκληση, προκειμένου να μπορούμε να απαντήσουμε στις αβάσιμες διαπιστώσεις τους».

Για τους λόγους αυτούς η ΕΔΟΚ απέστειλε επιστολές και εξώδικες διαμαρτυρίες, εκφράζοντας «την αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη παρερμηνεία νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων, από την αρμόδια Υπηρεσία, εις βάρος μας».

Η ΕΔΟΚ επισημαίνει ότι θα κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο «για την αναστολή και την ακύρωση αυτής της Υπουργικής Απόφασης, ώστε να συνεχιστεί η επιτυχής επίβλεψη όλου του τομέα του κρέατος, που τόσα χρόνια υπηρετεί και είμαστε βέβαιοι ότι ακόμη μια φορά θα δικαιωθούμε».


πηγή:in.gr


Σχόλια