Θράκη:Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ το κόστος της πληρωτέας ζημιάς για τις καταστροφές σε καλλιέργειες

Δώδεκα (12) εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος της πληρωτέας ζημιάς που κατέγραψαν φέτος στις γεωργικές καλλιέργειες οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ σε ό...


Δώδεκα (12) εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος της πληρωτέας ζημιάς που κατέγραψαν φέτος στις γεωργικές καλλιέργειες οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ σε όλη τη Θράκη.

Σύμφωνα με σημερινές, 23-11-22 δηλώσεις του προϊσταμένου, του κου Δημήτρη Πανταζή στο www.ertnews.gr, φέτος καταγράφτηκαν μεγάλες ζημιές από χαλαζοπτώσεις στην Ξάνθη (δύο) φορές, ομοίως και από πλημμύρες στη Ροδόπη.

Ειδικότερα, στις περιοχές: Τόπειρος (Ξάνθη), Νέο Σιδηροχώρι και Καλαμόκαστρο (Ροδόπη).”Ήταν μια “μαλακή” σχετικά χρονιά για τη Ροδόπη” ανέφερε και εξήγησε «Είναι αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής».

Σύμφωνα με τον κο Πανταζή η μόνη “άμυνα”, που έχουν οι καλλιεργητές στη διάθεσή τους, δενδροκαλλιεργητές κι αμπελουργοί είναι τα αντιβρόχινα κι αντιχαλαζικά δίχτυα. Για τη διάδοση αυτής της προστασίας μάλιστα που η αγορά της εντάσσεται σε ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης από τους υπευθύνους.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει και μια ακόμη αλλαγή στη φετινή καλλιεργητική χρονιά, αυτή της λελογισμένης χρήσης φυτοφαρμάκων λόγω της αύξησης του κόστους τους. «Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν προχώρησαν ούτε στους απαραίτητους ψεκασμούς θέλοντας να αποφύγουν το κόστος, ομοίως και στη σωστή λίπανση των χωραφιών τούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φώτο: αρχείο ΕΡΤ

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια