Ρωσία: Καμία πρόοδος στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων μας - Ίσως αποχωρήσουμε από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είδε ακόμη καμία πρόοδο στη χαλάρωση των περιορισμών εξαγωγών λιπασμάτων και σιτηρών, τμήματα της συμφωνί...


Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είδε ακόμη καμία πρόοδο στη χαλάρωση των περιορισμών εξαγωγών λιπασμάτων και σιτηρών, τμήματα της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία η Μόσχα θεωρεί θεμελιώδη ώστε η πρωτοβουλία να επεκταθεί πέραν και της επόμενης εβδομάδας.Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εμποδίζουν τις εξαγωγές της Ρωσίας και είπε ότι παραμένει ασαφές το εάν η Μόσχα θα επεκτείνει τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου.

"Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεχίζουν να θέτουν εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών. Θα το λάβουμε υπόψη όταν αποφασίσουμε εάν θα επεκτείνουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά", είπε.

Η Ρωσία εκφράζει παράπονα πως οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, αν και δεν στοχεύονται άμεσα από τις κυρώσεις της Δύσης, ουσιαστικά μπλοκάρονται επειδή οι κυρώσεις επηρεάζουν την ασφάλιση, την πρόσβαση στα λιμάνια και άλλα βασικά logistics.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία σιτηρών στις 29 Οκτωβρίου, με αιτία μια ουκρανική επίθεση με drone στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά επέστρεψε σε αυτήν τέσσερις ημέρες αργότερα μετά από μεσολάβηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


ΠΗΓΉ : (capital.gr)

Σχόλια