«Καλάθι νοικοκυριού»: Οι νέες αλλαγές και το «εορταστικό καλάθι»

Στα ανανεωμένα καλάθια των σούπερ μάρκετ την προσεχή Τετάρτη θα περιλαμβάνονται και προϊόντα για καταναλωτές με ειδικές διατροφικές ανάγκες....


Στα ανανεωμένα καλάθια των σούπερ μάρκετ την προσεχή Τετάρτη θα περιλαμβάνονται και προϊόντα για καταναλωτές με ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνει από την προσεχή Τετάρτη, στην πέμπτη εβδομάδα εφαρμογής του και παράλληλα έρχονται νέες αλλαγές που αφορούν σε ορισμένα προϊόντα που περιλαμβάνει.

Πρόκειται για τα προϊόντα εκείνα που απευθύνονται σε καταναλωτές που έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες λόγω προβλημάτων υγείας, όπως οι διαβητικοί.

Έτσι από τις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή στα ανανεωμένα «καλάθια» των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο μέτρο, προστίθενται οι κατηγορίες «Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς (πχ. στέβια)» καθώς και τα «Προϊόντα βρώμης».

Την ίδια στιγμή, προκειμένου να μην αυξηθούν οι κατηγορίες καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να μην «ξεχειλώσει» το «καλάθι», συγχωνεύονται οι κατηγορίες «Σερβιέτες» και «Ταμπόν» ενώ διαγράφεται μία από τις κατηγορίες και συγκεκριμένα η «Τσάι ή χαμομήλι».


Αναφορικά επίσης με την κατηγορία «Κατεψυγμένα λαχανικά» στην οποία έως τώρα τα σούπερ μάρκετ επέλεγαν ανάμεσα σε αρακά, μπάμιες ή φασολάκια πλέον θα περιλαμβάνουν δύο από τα παραπάνω προϊόντα. Κι αυτό, γιατί σε αντίθεση με τις μπάμιες και τα φασολάκια, ο αρακάς δεν είναι από τις τροφές που θεωρείται κατάλληλη για κατανάλωση από διαβητικούς.

Από την 1η Δεκεμβρίου η υποχρεωτική νέα σήμανση

Παράλληλα με τις αλλαγές στις κατηγορίες, από την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η νέα υποχρεωτική σήμανση από πλευράς των σούπερ μάρκετ στα ράφια με τα προϊόντα που γεμίζουν το καλάθι του νοικοκυριού.

Με βάση την υπουργική απόφαση, το ειδικό σήμα τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι, σε διακριτό καρτελάκι τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με 8 εκατοστά Χ 8 εκατοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με 8 εκατοστά, επί του οποίου έχει τυπωθεί το ειδικό (έγχρωμο) σήμα.

Έρχεται το «εορταστικό καλάθι»

Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας τέλος αναμένονται και οι πρώτες ανακοινώσεις αναφορικά με το εορταστικό καλάθι που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Είμαστε στις διαπραγματεύσεις γιατί αυτό που συζητάμε είναι πρώτον, ποια προϊόντα θα μπουν στο εορταστικό καλάθι που πάνω κάτω τα έχουμε συμφωνήσει, αλλά δεύτερον, θα πρέπει πριν τα ανακοινώσουμε να έχουν δέσμευση οι αλυσίδες για τη διαθεσιμότητα γιατί όταν μπαίνει κάτι στο καλάθι, θα πρέπει να το βρίσκει ο καταναλωτής», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα προϊόντα που θα ενταχθούν είναι και άλλα είδη κρέατος όπως γαλοπούλα, αρνί, κατσικάκι, μοσχάρι που καταναλώνονται τις γιορτές καθώς και χριστουγεννιάτικα γλυκά.

ΠΗΓΉ:CNN.gr

Σχόλια