Αποστολή 20.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων αναχώρησε από την Ολλανδία & κατευθύνεται προς την Αφρική

Η πρώτη αποστολή ρωσικών λιπασμάτων αναχώρησε από την Ολλανδία την Τρίτη προς το Μαλάουι στο πλαίσιο μιας προηγουμένως συμφωνίας για τις εξα...


Η πρώτη αποστολή ρωσικών λιπασμάτων αναχώρησε από την Ολλανδία την Τρίτη προς το Μαλάουι στο πλαίσιο μιας προηγουμένως συμφωνίας για τις εξαγωγές των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ σε δήλωση.

Η αποστολή 20.000 τόνων λιπασμάτων είναι η πρώτη από μια σειρά εξαγωγών που προορίζονται για την Αφρική τους επόμενους μήνες, είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το φορτίο της Τρίτης θα σταλεί στο Μαλάουι μέσω Μοζαμβίκης.

Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο, ανανεώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από ορισμένα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και εξαγωγές λιπασμάτων από Ρώσους παραγωγούς παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τέσσερις ημέρες τον Οκτώβριο, αλλά αργότερα προσχώρησε ξανά.

"Το να επιτρέψουμε εξαγωγή δωρεών 260.000 τόνων προϊόντων λιπασμάτων της Ρωσίας που αποθηκεύονται στην Ευρώπη για εξαγωγή "θα εξυπηρετήσει στην άμβλυνση των ανθρωπιστικών αναγκών και θα αποτρέψει την καταστροφική απώλεια καλλιεργειών στην Αφρική, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εποχή φύτευσης", δήλωσε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. είπε.

"Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες με όλα τα μέρη για να διασφαλίσουν τις απρόσκοπτες εξαγωγές κρίσιμων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, εξαιρούμενων από καθεστώτα κυρώσεων, στις παγκόσμιες αγορές", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.


Σχόλια