Μάξιμος Χαρακόπουλος (ΝΔ): Διάχυση της έρευνας για να μη χαθούν επιδοτήσεις ...

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό των καλλιεργητικών πρακτικών όπως τις ξέρο...


«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό των καλλιεργητικών πρακτικών όπως τις ξέρουμε. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στη Νέα ΚΑΠ, όπου τμήμα των επιδοτήσεων θα συνδέεται με την εφαρμογή οικολογικών σχημάτων στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Αρωγός σε αυτές τις αλλαγές είναι η γνώση που παράγεται στα ερευνητικά ινστιτούτα, η οποία πρέπει να διαχυθεί προς τους παραγωγούς. Χαίρομαι, διότι στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Λάρισα, αφενός παράγεται πλούσιο ερευνητικό έργο και αφετέρου υπάρχει η διάθεση για τη μεταφορά του στην πράξη, στα χωράφια, σε συνεργασία με τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο». 

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (πρώην ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Δημήτρη Βλαχοστέργιο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στη Λάρισα, όπου ενημερώθηκε για τα νέα δεδομένα στην έρευνα που διεξάγεται και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους καλλιεργητές.


Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και οι τρόποι με τους οποίους η εφαρμοσμένη έρευνα πάνω στο γενετικό υλικό των φυτών, ιδιαίτερα των ψυχανθών, μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την προσαρμογή τόσο στις απαιτήσεις της Νέας ΚΑΠ, ώστε να μην χάνονται άδικα επιδοτήσεις, όσο και στην αύξηση του κόστους παραγωγής, που επέφερε η ενεργειακή κρίση.


Σχόλια