Θράκη: Από σύμμαχος, απειλή ο καιρός για τους μπαξεβάνηδες της Ροδόπης & της Ξάνθης

Φορώντας μπότες κι αδιάβροχα κατάφεραν να συλλέξουν την παραγωγή τους. Οι μπαξέδες τους θύμιζαν βαλτότοπους και τα προϊόντα που με κόπο παρή...


Φορώντας μπότες κι αδιάβροχα κατάφεραν να συλλέξουν την παραγωγή τους. Οι μπαξέδες τους θύμιζαν βαλτότοπους και τα προϊόντα που με κόπο παρήγαγαν «θαμμένα» κάτω από τη λάσπη και το νερό, “ξόδευαν” τις τελευταίες τούς «αντιστάσεις».

Το παραπάνω σκηνικό των τελευταίων ημερών οδηγεί σε απόγνωση τους παραγωγούς λαχανικών σε Ροδόπη και Ξάνθη. Μπορεί η παρατεταμένη καλοκαιρία, που προηγήθηκε, να τους απάλλαξε από το κόστος της θέρμανσης των εγκαταστάσεών τους και να έδωσε παράταση “ζωής” σε παραγωγές καλοκαιρινές, ωστόσο, τα φθινοπωρινά τους είδη, όπως: κουνουπίδια και λάχανα (παρά) ωρίμασαν πρώιμα.

«Είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνει η παραγωγή μας στα χωράφια» δηλώνουν στο www.ertnews.gr και σημειώνουν την αγωνία τους «να πάει», όπως χαρακτηριστικά λένε, «ο κόπος τους στράφι».

Εκατοντάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα, δεκάδες παραγωγοί κατάφεραν με υψηλότερο κόστος (λόγω των αυξήσεων σε αγροεφόδια, ρεύμα και πετρέλαιο) σε σχέση με την περσινή χρονιά να παράξουν ποιοτική παραγωγή. Ωστόσο, όπως σημείωσαν, η περιορισμένη ζήτηση και η μικρή κατανάλωση αυξάνει τις πιθανότητες να μείνουν στο χωράφι ό,τι με κόπο έχουν παράξει: κουνουπίδια, λάχανα, μπρόκολα, σπανάκι ή να «θαφτούν» κάτω από λάσπη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις.

Μικρή η διάθεση στις λαϊκές. Μεγάλη η απόσταση από τις λαχαναγορές του κέντρου, όπου θα μπορούσε να απορροφηθεί μέρος της παραγωγής τους. Απόσταση, που, όπως λένε, γίνεται «μεγαλύτερη» και ασύμφορη λόγω του κόστους των καυσίμων.
Προσδοκία (και) για τους ίδιους η εορταστική περίοδος Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, διάστημα κατά το οποία παραδοσιακά σημειώνεται μεγαλύτερη κατανάλωση.

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια