Ποιες είναι οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών

Τι δείχνουν τα στοιχεία. Μειωμένη προβλέπεται η παραγωγή δημητριακών το 2022 κατά 2% συγκριτικά με πέρσι φτάνοντας τους 2.756 εκατ. τόνους, ...


Τι δείχνουν τα στοιχεία. Μειωμένη προβλέπεται η παραγωγή δημητριακών το 2022 κατά 2% συγκριτικά με πέρσι φτάνοντας τους 2.756 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του FAO.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του FAO, η παγκόσμια παραγωγή το Νοέμβριο συγκριτικά με έναν μήνα πριν μειώθηκε κατά 7,2 εκατ. τόνους και κατά 57 εκατ. τόνους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όμως, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 56 εκατομμύρια τόνους ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια. 

Ακριβές οι μετασυλλεκτικές εργασίες

Η μείωση που παρατηρήθηκε το Νοέμβριο αφορά κυρίως τον αραβόσιτο και, σε μικρότερη ποσότητα, την παραγωγή σιταριού.

Ειδικότερα, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη παραγωγή αραβοσίτου στην Ουκρανία, όπου ο αντίκτυπος του πολέμου κατέστησε απαγορευτικά ακριβές τις μετασυλλεκτικές εργασίες, αναγκάζοντας έτσι πολλούς αγρότες να αφήσουν τις φυτεμένες εκτάσεις χωρίς συγκομιδή.

Ο FAO μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2022, αλλά παρά τη μείωση αυτή, ο νέος αριθμός των 781,2 εκατομμυρίων τόνων θα παραμείνει υψηλός καταγράφοντας ρεκόρ. Συγχρόνως, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να μειωθεί κατά 2,4% κάτω από το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου έτους.
Οι χειμερινές φυτεύσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φυτεύσεις χειμερινού σιταριού για το 2023, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για το κόστος των βασικών αγροτικών εισροών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στο νότιο ημισφαίριο σπέρνονται καλλιέργειες χονδροειδών σιτηρών με τις επίσημες προβλέψεις στη Βραζιλία να δείχνουν μια μεγάλη έκταση ρεκόρ που σπέρνεται για καλαμπόκι.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σπορές του χειμερινού σιταριού συνεχίζονται υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, απαιτούνται αυξημένες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές, που παρουσίασαν έλλειμμα βροχοπτώσεων νωρίτερα μέσα στο έτος, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της βόρειας Ιταλίας.

Στην Ουκρανία, προβλέπεται μείωση κατά 40% στις φυτεύσεις σιταριού από τον μέσο όρο της πενταετίας, καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να περιορίζει την πρόσβαση στα χωράφια και να προκαλεί σοβαρές ελλείψεις εισροών.

πηγή:in.gr

Σχόλια