Απόρριψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ολλανδικό σχέδιο για την ΚΑΠ

Απόρριψη της Κομισιόν στο ολλανδικό σχέδιο για την ΚΑΠ. Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί το ολλανδικό σχέδιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, ο Επίτροπ...


Απόρριψη της Κομισιόν στο ολλανδικό σχέδιο για την ΚΑΠ. Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί το ολλανδικό σχέδιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski δήλωσε την Πέμπτη ότι θα πρέπει να συζητηθεί και από άλλους Επιτρόπους. 

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την Πέμπτη (8 Δεκεμβρίου) ότι το ολλανδικό σχέδιο για τις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ θα κερδίσει εύκολα την τελική σφραγίδα έγκρισης, παρόλο που ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ είχε εκφράσει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το «πολύ υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου» της ολλανδικής γεωργίας.


Μέσω των εθνικών στρατηγικών σχεδίων, τα κράτη μέλη εκθέτουν τα εξατομικευμένα σχέδια δράσης τους για το πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τους εννέα στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ύψους 270 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Τα σχέδια υποβλήθηκαν στην Επιτροπή για τελική έγκριση, η οποία αναμένεται να έρθει πριν από το τέλος του έτους. Έπειτα από μήνες πηγαινέλα, όλα τα σχέδια έλαβαν το πράσινο φως από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, εκτός από το ολλανδικό, του οποίου το τελικό κείμενο υποβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί το ολλανδικό σχέδιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski δήλωσε την Πέμπτη ότι θα πρέπει να συζητηθεί και από άλλους Επιτρόπους.

«Η πρότασή μου είναι ότι θα πρέπει να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου [την εβδομαδιαία συνεδρίαση των Επιτρόπων] επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη κατάσταση στην Ολλανδία», δήλωσε.

Ο Wojciechowski αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι δείκτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η κατανάλωση ενέργειας ανά εκτάριο και η χρήση φυτοφαρμάκων και αζώτου στην Ολλανδία είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

«Ελπίζω ότι θα αποφύγουμε την κατάσταση να μην εγκριθεί το σχέδιο, αλλά θα ήθελα να έχω μια ξεκάθαρη απόφαση του Σώματος για το σχέδιο αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του να το σταματήσει.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Eric Mamer απέρριψε τις φήμες ότι το ολλανδικό σχέδιο κινδυνεύει τελικά να απορριφθεί.

«Η πρόταση σχετικά με το ολλανδικό σχέδιο είναι έτοιμη, είναι πολύ συναινετική: όλες οι υπηρεσίες συμφωνούν με αυτό και, ως εκ τούτου, θα εγκριθεί», δήλωσε ο Mamer κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Διέψευσε επίσης ότι υπάρχει αίτημα να συζητηθεί το σχέδιο στο Κολέγιο, αν και «ως συνήθως, η ημερήσια διάταξη πρέπει να επιβεβαιωθεί και θα συζητηθεί, επομένως, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα στο Κολέγιο, το οποίο πραγματοποιείται την Τρίτη στο Στρασβούργο».

Θέμα «δίκαιης προσέγγισης»

Προηγουμένως, ο Wojciechowski διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε αίτημα να βελτιωθεί κάτι στο ολλανδικό σχέδιο, διότι όλα όσα ήταν δυνατά κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης είχαν οριστικοποιηθεί».

Για τον Wojciechowski, το ολλανδικό σχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί στο γενικότερο πλαίσιο «μιας δίκαιης προσέγγισης για όλα τα κράτη μέλη».

Απαντώντας στο Twitter σε υπαινιγμούς για μια πολωνο-ολλανδική βεντέτα πίσω από τον λόγο αυτής της αντιπαράθεσης, εξήγησε ότι υπάρχει ανάγκη «να τονιστεί ότι υπάρχουν ορισμένα όρια στις ομοιόμορφες/οριζόντιες προσεγγίσεις για την επίλυση των γεωργικών περιβαλλοντικών και κλιματικών προβλημάτων».

«Απλώς δεν μπορούμε να βλέπουμε την ευρωπαϊκή γεωργία μέσα από το πρίσμα του χειρότερου εκτελεστή», έγραψε στο Twitter.

Παράλληλα, δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί αίτημα κατά των Ολλανδών αγροτών, υπογραμμίζοντας τη συμβολή τους στην επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη ως μια «πολύ παραγωγική» γεωργία.

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, εκπρόσωπος της Ολλανδίας δήλωσε ότι «υπήρξαν εκτεταμένες συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα σημεία του σχεδίου της ΚΑΠ, μετά τις οποίες λάβαμε το πράσινο φως για την υποβολή του σχεδίου».

«Είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα εγκριθεί από την Επιτροπή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από Gerardo Fortuna | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Σχόλια