Λιπάσματα: Υπό πίεση οι τιμές σε Κάλιο & Φώσφορο Στα υψηλά το Άζωτο το 2023

Τα τελευταία µηνύµατα δείχνουν υποχώρηση των τιµών για το Κάλιο και τον Φώσφορο, ενώ τα δεδοµένα για τις τιµές των αζωτούχων λιπασµάτων, θέλ...


Τα τελευταία µηνύµατα δείχνουν υποχώρηση των τιµών για το Κάλιο και τον Φώσφορο, ενώ τα δεδοµένα για τις τιµές των αζωτούχων λιπασµάτων, θέλουν την αγορά να διατηρείται στις κορυφές, µάλλον για αρκετό καιρό ακόµα.

Αυξηµένο ενδιαφέρον παραγωγών

Τις τελευταίες εβδοµάδες, το αγοραστικό ενδιαφέρον αρκετών Ελλήνων παραγωγών για εφοδιασµό των ποσοτήτων που θα χρειαστούν τις επόµενες εβδοµάδες και µε ορίζοντα την εαρινή περίοδο, έχει ενταθεί. Ωστόσο, τα δεδοµένα στην αγορά λιπασµάτων, έπειτα από την κοιλιά που σηµείωσε το περασµένο καλοκαίρι, δεν προσφέρονται για να προσδιορίσει κανείς το κατά πόσο συµφέρει αυτήν την περίοδο µια µαζική αγορά, αν ήθελε να αποφύγει την εποχιακή τόνωση των τιµών που παρατηρείται υπό φυσιολογικές συνθήκες από τον Φεβρουάριο και µετά.

Αντιφατικές οι τάσεις στην αγορά

Υπενθυµίζεται πως το περασµένο καλοκαίρι, η Agrenda έχοντας διακρίνει σηµάδια αποκλιµάκωσης στις τιµές είχε τοποθετηθεί υπέρ της προαγοράς ποσοτήτων λιπασµάτων. Η σηµερινή συγκυρία όµως, δεν επιτρέπει µια αντίστοιχη εκτίµηση, αφού στην αγορά αναπτύσσονται αντιφατικές µεταξύ τους τάσεις. Οι περισσότεροι αναλυτές, αναµένουν µια διόρθωση στις τιµές του Καλίου και του Φωσφόρου, µε το δε Κάλιο να υποχωρεί έως και 25 µε 30% εντός του 2023, σύµφωνα µε την Rabobank, η οποία επικαλείται δεδοµένα της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Λιπασµάτων (IFA). 

Ο λόγος αυτής της διόρθωσης, αποδίδεται σε µια κατακόρυφη µείωση της ζήτησης λιπασµάτων µε βάση τη ποτάσα στη Λατινική Αµερική, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων τιµών, ενώ ταυτόχρονα η Βραζιλία, ως ένας από τους µεγαλύτερους εισαγωγείς, έχτιζε αποθέµατα. Την ίδια στιγµή, φαίνεται πως η Ευρώπη αναζητά τρόπο να χαλαρώσει τους περιορισµούς στις ρωσικές εξαγωγές λιπασµάτων, σε πρώτη φάση τουλάχιστον για προορισµούς εκτός του µπλοκ.

Οι ίδιοι παράγοντες έρχονται να ενισχύσουν το σενάριο της διόρθωσης και για τις τιµές των λιπασµάτων µε βάση τον Φώσφορο, των οποίων µεν οι τιµές διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά, ωστόσο αναµένεται µια υποχώρηση της ζήτησης κοντά στο 10% για το 2022, µε την τάση να περνά και στο 2023.

Στα υψηλά του εύρους οι τιµές για τα αζωτούχα

Αντίθετα µε ό,τι παρατηρείται στην κατανάλωση λιπασµάτων µε βάση το Κάλιο και τον Φώσφορο (µείωση), η χρήση αζωτούχων λιπασµάτων δεν υποχώρησε καθόλου, σύµφωνα µε τις καταγραφές της IFA. Η σταθερή ζήτηση και οι υφιστάµενοι περιορισµοί της παραγωγής, ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και η αδυναµία διεύρυνσης της παραγωγής αλλά και διακίνησης ποσοτήτων από τη Μαύρη Θάλασσα δεν αφήνει περιθώρια για εξοµάλυνση της συνθήκης στην αγορά. Με άλλα λόγια, σύµφωνα και µε την Rabobank, οι τιµές για τα αζωτούχα λιπάσµατα θα µείνουν στα υψηλά του εύρους και το 2023. 

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι αστάθµητοι παράγοντες, όπως οι ισοτιµίες, το ενδεχόµενο µιας ύφεσης, οι καιρικές συνθήκες και η κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρµανση που θα µπορούσαν να κατευθύνουν προς κάθε κατεύθυνση τις τιµές αζωτoύχων. «Η µεταβλητότητα είναι τόσο ισχυρή που κανείς δεν µπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί η αγορά» λένε οι αναλυτές της Τerrain.

Αποκατάσταση λειτουργίας μονάδων Ε.Ε.

Εύθραυστη παραµένει η παραγωγή αζωτούχων λιπασµάτων στην Ευρώπη, η οποία είδε µεν κάποιες από τις µονάδες που έκλεισαν το περασµένο καλοκαίρι, να µπαίνουν ξανά στην παραγωγή, ωστόσο η πορεία του χειµώνα θα καθορίσει τα περιθώρια επάρκειας σε µια αγορά η οποία ελέγχει το 5% της παγκόσµιας προσφοράς ουρίας, το 21% της νιτρικής αµµωνίας (UAN) και το 8% της άνυδρης αµµωνίας. 

Σε κάθε περίπτωση, η διόρθωση των τιµών του φυσικού αερίου κατά τους φθινοπωρινούς µήνες, επέτρεψε την ενίσχυση της παραγωγής εντός της Ευρώπης, ωστόσο όπως επισηµαίνει ο Κρις Λωσον, επικεφαλής αναλύσεων αγροτικών εισροών για λογαριασµό της CRU Limited, εταιρείας αναλύσεων τάσεων της βιοµηχανίας µε έδρα το Λονδίνο, µια παρατεταµένη βαρυχειµωνιά στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα ήταν αρκετή για να δει τις τιµές φυσικού αερίου να ενισχύονται εκ νέου και κατ’ επέκταση να πέφτει ο διακόπτης σε αρκετές γραµµές παραγωγής λιπασµάτων.

Σχόλια