Η Ισπανία μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα για να βοηθήσει στην άμβλυνση του πληθωρισμού

Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε μια νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, μεταξύ των οποίων και η μείωσ...


Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε μια νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, μεταξύ των οποίων και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για τους επόμενους έξι μήνες.

«Η κυβέρνηση πρόκειται να διασφαλίσει ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ και οι ενισχύσεις προς τους αγρότες θα μεταφερθούν άμεσα και απευθείας στις τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, παρουσιάζοντας την τρίτη δέσμη μέτρων για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα βασικά τρόφιμα που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 4% θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και άλλα που φορολογούνται με 10% θα υποβαθμιστούν σε συντελεστή ΦΠΑ 5%, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί, το αλεύρι, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες και τα δημητριακά δεν θα φορολογούνται πλέον. Άλλα τρόφιμα, όπως τα έλαια και τα ζυμαρικά, έχουν υποβαθμιστεί από συντελεστή ΦΠΑ 10% σε 5%.

Το προοδευτικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε από το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE/S&D) και το αριστερό Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε/GUE-NGL), ενέκρινε επίσης 300 εκατομμύρια ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες για να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους των λιπασμάτων. Περίπου 4,2 εκατομμύρια οικογένειες με χαμηλό εισόδημα θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ.

«Αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει τους απλούς ανθρώπους», τόνισε ο Σάντσεθ.

 Από Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

 

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Σχόλια