Πιέσεις από τον Επίτροπο Γεωργίας για αύξηση του προϋπολογισμό της ΚΑΠ λόγω πληθωρισμού

«Είναι ζωτικής σημασίας η στήριξη της ΚΑΠ να παρέχει επαρκή κίνητρα για τους παραγωγούς ώστε να παραμείνουν συνεπείς με τις αυξανόμενες και ...


«Είναι ζωτικής σημασίας η στήριξη της ΚΑΠ να παρέχει επαρκή κίνητρα για τους παραγωγούς ώστε να παραμείνουν συνεπείς με τις αυξανόμενες και δαπανηρές υποχρεώσεις», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας. 

Το μερίδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί στο επόμενο επταετές δημοσιονομικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το 2028, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, καθώς ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός αφήνει το στίγμα του στον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ.

Η ΕΕ διαθέτει σήμερα ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα επιδοτήσεων για τη γεωργία παγκοσμίως, ύψους 270 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Το σχέδιο του 2021-2027 αναμένεται επίσης να στηρίξει τη μετάβαση προς ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο μέλλον, όπως ορίζεται στην εμβληματική πολιτική τροφίμων της ΕΕ, τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο Πιάτο».

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός αυτός έχει διογκωθεί τους τελευταίους μήνες, χάρη στην εκτίναξη του πληθωρισμού σε ποσοστό άνω του 10% σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών των βασικών δαπανών εισροών, όπως τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές.

Ως εκ τούτου, ο Επίτροπος υποστήριξε την ανάγκη για έναν ισχυρότερο προϋπολογισμό της ΚΑΠ τα επόμενα χρόνια κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI) τη Δευτέρα (9 Ιανουαρίου).

«Είναι ζωτικής σημασίας η στήριξη της ΚΑΠ να παρέχει επαρκή κίνητρα για τους παραγωγούς ώστε να παραμείνουν συνεπείς με τις αυξανόμενες και δαπανηρές υποχρεώσεις», δήλωσε, τονίζοντας ότι απαιτείται ισχυρότερος προϋπολογισμός για να διασφαλιστεί «η ασφάλεια των τροφίμων, η γεωργία και οι αγροτικές κοινότητες και η προστασία του περιβάλλοντος».

Η μόνη επιλογή είναι να επανεξεταστεί το μερίδιο του τομέα στον προϋπολογισμό της ΕΕ, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), πρότεινε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί όλες οι υφιστάμενες ευελιξίες του τρέχοντος πλαισίου που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού.

Η συζήτηση γύρω από την επόμενη προγραμματική περίοδο της ΕΕ 2028-2034 έχει ήδη ξεκινήσει, τρία χρόνια από την αναμενόμενη πρόταση της Επιτροπής για το θέμα.

Η Κομισιόν έχει επίσης προγραμματίσει την αναθεώρηση του ΠΔΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η οποία πιθανότατα θα ασχοληθεί και με την ΚΑΠ, καθώς αποτελεί σταθερό μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

«Αν θέλουμε να έχουμε έναν αγροτικό τομέα φιλικό προς το κλίμα [και] το περιβάλλον, αν θέλουμε να δούμε βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας μας στην Ευρώπη, αντί για εντατική βιομηχανική γεωργία, τότε πρέπει να ξαναδούμε τον προϋπολογισμό και να έχουμε μια πολιτική συμφωνία για το μέγεθος του προϋπολογισμού», δήλωσε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Επίτροπος εκφράζει την υποστήριξή του για μια τέτοια κίνηση, καθώς σε συνέντευξή του στη EURACTIV τον Νοέμβριο του 2022 δήλωσε ότι θα ήταν «αδύνατο να εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια με έναν τόσο μικρό προϋπολογισμό» μακροπρόθεσμα.

Το ΠΔΠ πρόκειται να υποβληθεί σε επανεξέταση στα τέλη του 2023, και ενώ ο Επίτροπος δεν βλέπει πολλές ευκαιρίες να αλλάξει την τρέχουσα συμφωνία, υποσχέθηκε να θέσει σε κίνηση τους τροχούς για να επηρεάσει τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων.

«Θα προσπαθήσω να διασφαλίσω ότι, πριν από το τέλος της θητείας μας, θα γίνουν κάποιες φιλόδοξες προτάσεις σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού», υποσχέθηκε.

Ωστόσο, ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι «είναι επίσης απαραίτητο να σκεφτούμε τις αλλαγές που θα μπορούσαν να εισαχθούν στο ΠΔΠ αυτή τη στιγμή».

«Η εξεύρεση μιας ισχυρής και κοινής απάντησης σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον απαιτεί έναν βαθύ προβληματισμό σχετικά με το μέλλον του προϋπολογισμού της ΕΕ και τις κοινές μας προσπάθειες ως Ευρωπαίοι», δήλωσε.

Η ιδέα κέρδισε ευρεία υποστήριξη από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι σημείωσαν την πίεση που δέχθηκε ο τομέας κατά το τελευταίο έτος.

Τονίζοντας τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στον τομέα, ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Ντανιέλ Μπάντα δήλωσε ότι μια αύξηση του προϋπολογισμού ήταν λογική.

«Δεν καταλαβαίνω τη λογική όπου η Επιτροπή βρίσκει κάθε είδους χρήματα για κάθε είδους άξονες, αλλά δεν μπορεί να βρει αρκετά χρήματα για τη γεωργία», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Έλσι Κατάινεν από την Ανανεωτική Ένωση τόνισε ότι απαιτείται «στήριξη του εισοδήματος σε πραγματικές αξίες» για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια, ενώ η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Κλάρα Αγκιλέρα δήλωσε ότι θεωρεί το ΠΔΠ ως τον «μοναδικό τρόπο να υπάρξει αντίκρισμα» για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού.

Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μάρτιν Χόσλινγκ σημείωσε ότι ο αντίκτυπος των τελευταίων μηνών έγινε διαφορετικά αισθητός σε όλη την ΕΕ, φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου οι αγρότες είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται κατά 50%.

«Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό στους φορολογούμενους, όταν η κατάσταση με ορισμένες από αυτές τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχει πραγματικά βελτιωθεί;», είπε, διερωτώμενος το πώς αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί με «διαφοροποιημένο τρόπο».

πηγή:euractiv.gr

Σχόλια