Ρωσία :Οι πολίτες απογοητεύονται από την έλλειψη σε δυτικά διατροφικά προϊόντα λόγω των κυρώσεων

Ενώ μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου φαίνεται να περνάει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, ορισμένες πρόσφατες συλλήψεις έχουν προκαλέσει οργή.  Η επιχ...


Ενώ μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου φαίνεται να περνάει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, ορισμένες πρόσφατες συλλήψεις έχουν προκαλέσει οργή. 

Η επιχείρηση λαθρεμπορίου τροφίμων ακμάζει μεταξύ της Πολωνίας και της περιφέρειας Καλίνινγκραντ, καθώς οι Ρώσοι πολίτες απογοητεύονται όλο και περισσότερο από την έλλειψη πρόσβασης σε δυτικά προϊόντα λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των πολωνικών μέσων ενημέρωσης.

Ενώ μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου φαίνεται να περνάει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, ορισμένες πρόσφατες συλλήψεις έχουν προκαλέσει οργή.


Ρώσοι από το Καλίνινγκραντ εξέφρασαν στο Telegram την απογοήτευσή τους για τη δίωξη των λαθρεμπόρων. «Υπάρχουν κυρώσεις και κανείς δεν μπορεί καν να κάνει λαθρεμπόριο», παραπονέθηκε ένα άτομο. «Διώκουν τους ανθρώπους, γιατί δεν μας δίνουν αντί γι’ αυτό τρόφιμα υψηλής ποιότητας και φθηνότερα;», αναρωτήθηκε ένας άλλος.

Την περασμένη Τετάρτη (11 Ιανουαρίου), οι ρωσικές φυτοϋγειονομικές αρχές κράτησαν έναν άνδρα που προσπαθούσε να περάσει λαθραία 20 κιλά πολωνικού λουκάνικου στην περιφέρεια Καλίνινγκραντ, όπως ανέφερε η Wirtualna Polska. Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν την έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων και τον κίνδυνο που σχετίζεται με τον ιό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Ο λαθρέμπορος λουκάνικων πλήρωσε πρόστιμο. Στη φωτογραφία των κατασχεθέντων προϊόντων, την οποία δημοσίευσαν οι αξιωματούχοι με σκοπό να προειδοποιήσουν για παρόμοιες πρακτικές, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει μια τσάντα αγορών από την Biedronka, την πιο δημοφιλή πολωνική αλυσίδα εκπτωτικών καταστημάτων, που ανήκει στον πορτογαλικό όμιλο Jerónimo Martins.

Το φαινόμενο του λαθρεμπορίου τροφίμων στο Καλίνινγκραντ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι αρχικά πιστευόταν.

Μια γυναίκα από το Καλίνινγκραντ δήλωσε στο Telegram ότι είδε πολλά αυτοκίνητα στην πόλη «με πολύ περισσότερα από 20 κιλά» λαθραίων προϊόντων που κανείς δεν κατάσχεσε. Η ίδια χαρακτήρισε τον εκτελωνισμό στα σύνορα «φαντασίωση».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κατευθύνονται προς την περιφέρεια Καλίνινγκραντ παίρνουν μαζί τους τσάντες με τρόφιμα, καθώς τα καταστήματα εκεί είναι ανεπαρκώς εφοδιασμένα και τα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας κοστίζουν πολύ, εξήγησε υπάλληλος πολωνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο συνοριακό πέρασμα.

Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες είναι φοιτητές, άτομα γερμανικής καταγωγής με ρωσικά διαβατήρια και βίζα Σένγκεν ή Ρώσοι που έχουν συζύγους από την Πολωνία.

Από Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

ΠΗΓΗ:euractiv.gr

Σχόλια