Πιέσεις για μείωση της τιμής αγελαδινού γάλακτος- Τι επισημαίνει η Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας & ο ΣΕΚ

Τις προσπάθειες γαλακτοβιομηχανιών να προχωρήσουν σε μείωση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος στους κτηνοτρόφους την ίδια στιγμή που συνεχίζ...


Τις προσπάθειες γαλακτοβιομηχανιών να προχωρήσουν σε μείωση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος στους κτηνοτρόφους την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των σούπερ μάρκετ, φέρνουν στο προσκήνιο η Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας «από την πληρωμή του γάλακτος παραγωγής Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιείται από τις γαλακτοβιομηχανίες μία μείωση (αποκλιμάκωση την ονομάζουν τα στελέχη τους) της προσφερόμενης τιμής του γάλακτος στον παραγωγό», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας».

Σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους, ενώ οι αυξήσεις των τιμών σε βασικούς τομείς της παραγωγής (ενέργεια, φάρμακα, απολυμαντικά, ζωοτροφές κτλ.) έγιναν σε συντομότατο χρονικό διάστημα, και μάλιστα είχαν αρχίσει αρκετά πριν από την έναρξη του ουκρανικού προβλήματος, η αύξηση της τιμής έγινε βασανιστικά αργά, μέχρι να φτάσει στα επίπεδα, που ήταν μέχρι και τον Δεκέμβρη.

«Επίπεδα δηλαδή που επέτρεπαν την επιβίωση των μονάδων, όσων φυσικά άντεξαν όλον αυτό τον γολγοθά και κατάφεραν να κρατηθούν στην αγορά. Χωρίς αποκλιμάκωση βέβαια στις υψηλές τιμές κόστους για την παραγωγή, οι οποίες ήρθαν για να μείνουν απ’ ό,τι φαίνεται, αρχίζει μία μείωση τιμών η οποία πολύ φοβούμαστε μην οδηγήσει πάλι στο γνωστό ζούμε – πεθαίνουμε»», τονίζει η Ένωση Φυλής Χολστάϊν. 

Πού οφείλεται η μείωση των τιμών;

Στο ερώτημα για του που οφείλεται η μείωση των τιμών, σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους, «οι γαλακτοβιομηχανίες, ως επί το πλείστον, επικαλούνται μείωση της κατανάλωσης. Επίσης, λένε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας.

ΠΗΓΗ:in.gr

Σχόλια