Η δενδροφύτευση θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από την άνοδο της θερμοκρασίας στις πόλεις

Η δενδροφύτευση θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από την άνοδο της θερμοκρασίας στις πόλεις Μια μελέτη δείχνει ότι η αύξηση των δέντρων ...


Η δενδροφύτευση θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από την άνοδο της θερμοκρασίας στις πόλεις
Μια μελέτη δείχνει ότι η αύξηση των δέντρων κατά 30 % θα μπορούσε να έχει αποτρέψει περισσότερους από 2.600 θανάτους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015. Η σκιά των δέντρων μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στην υγείαΗ φύτευση περισσότερων δέντρων θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους που προκαλούνται από τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες στις πόλεις κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet. Μια ερευνητική ομάδα από τη Βαρκελώνη διαπίστωσε ότι από τους 6.700 πρόωρους θανάτους σε ευρωπαϊκές πόλεις κατά τη διάρκεια του 2015, το ένα τρίτο αυτών (2.644) θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν τα αστικά δέντρα είχαν αυξηθεί κατά 30%.
Η σκιά των δέντρων ως προστατευτικός παράγοντας

Η μελέτη τους διαπίστωσε επίσης ότι η σκιά που παρέχουν τα δέντρα μείωσε τις αστικές θερμοκρασίες κατά μέσο όρο κατά 0,4 βαθμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Γνωρίζουμε ήδη ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε αστικά περιβάλλοντα συνδέονται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, εισαγωγές σε νοσοκομεία και πρόωρους θανάτους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τάμαρα Λούνγκμαν του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.

Στόχος της έρευνας, επεσήμανε η εμπειρογνώμονας, είναι να «ενημερώσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τα οφέλη της στρατηγικής ενσωμάτωσης των πράσινων υποδομών στον αστικό σχεδιασμό, προκειμένου να προωθηθεί ένα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό αστικό περιβάλλον και να συμβάλει στην προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».
Θνησιμότητα λόγω ζέστης το καλοκαίρι

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές εκτίμησαν τα ποσοστά θνησιμότητας των κατοίκων ηλικίας 20 ετών και άνω σε 93 ευρωπαϊκές πόλεις μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2015, με περίπου 57 εκατομμύρια κατοίκους συνολικά.
Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα, με βάση δύο διαφορετικά μοντέλα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 6.700 πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στις θερμότερες αστικές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το 4,3% της καλοκαιρινής θνησιμότητας και το 1,8% της ετήσιας θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό αντιστοιχεί στο 39,5% όλων των θανάτων που αποδίδονται σε θερμότερες αστικές θερμοκρασίες, στο 1,8% όλων των θανάτων του καλοκαιριού και στο 0,4% των ετήσιων θανάτων. «Τα αποτελέσματα μάς υποδηλώνουν ότι υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις στη θνησιμότητα λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών στις πόλεις και ότι οι επιπτώσεις αυτές θα μπορούσαν να μειωθούν εν μέρει με την αύξηση της κάλυψης που παρέχουν τα δέντρα για να βοηθήσουν στην ψύξη του αστικού περιβάλλοντος», λέει ο συνεργάτης ερευνητής Μάρκ Νιουγουενχούιζεν, διευθυντής Αστικού Σχεδιασμού Περιβάλλοντος και Υγείας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.

Πηγή: DW,ertnews.gr


Σχόλια