Γενετικά τροποποιημένο ρύζι θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στον Άρη υποστηρίζουν επιστήμονες

Το γενετικά τροποποιημένο ρύζι θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στον Άρη, υποστηρίζουν επιστήμονες. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο ό...


Το γενετικά τροποποιημένο ρύζι θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στον Άρη, υποστηρίζουν επιστήμονες. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο όταν τροποποιηθεί, βοηθά τα φυτά ρυζιού να επιβιώσουν στο εχθρικό έδαφος του Άρη.

Το αρειανό χώμα ίσως έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλλιέργεια ρυζιού, μιας από τις σημαντικότερες τροφές της ανθρωπότητας, υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων . Ωστόσο, το συγκεκριμένο φυτό θα πρέπει να επιβιώσει μέσα σε υπερχλωρικό άλας, μια χημική ουσία που ανιχνευθεί στην επιφάνεια του Άρη και ίσως είναι τοξική για τα φυτά.

«Θέλουμε να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη, αλλά δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τα πάντα εκεί. Αυτό κοστίζει πολύ», δήλωσε ο Abhilash Ramachandran, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Άρκανσο και επικεφαλής της μελέτης. «Η καλλιέργεια ρυζιού εκεί θα ήταν ιδανική, επειδή το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ξεφλουδίσεις τον φλοιό και να τον βράσεις».

Ο Ramachandran και οι συνάδελφοί του καλλιέργησαν φυτά ρυζιού σε ένα προσομοιωτή αρειανού εδάφους από βασάλτη. Επίσης, καλλιέργησαν ρύζι σε γλάστρα που περιείχε κανονικό χώμα καθώς και σε ένα μείγμα και των δυο. Όλες οι γλάστρες ποτίζονταν μία ή δύο φορές την ημέρα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα φυτά ρυζιού κατάφεραν να αναπτυχθούν στο συνθετικό χώμα του Άρη. Ωστόσο, ανέπτυξαν ελαφρύτερους βλαστούς και πιο ισχνές ρίζες από τα φυτά που φύτρωσαν στο υβριδικό χώμα. Όταν οι ερευνητές αντικατέστησαν το 25% του αρειανού χώματος με υβριδικό, τα φυτά αναπτύχθηκαν καλύτερα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης να καλλιεργήσουν ρύζι σε χώμα στο οποίο είχε προστεθεί υπερχλωρικό άλας. Προμηθεύτηκαν μια ποικιλία άγριου ρυζιού και δύο ποικιλίες οι οποίες είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ανθεκτικές σε στρεσογόνα περιβάλλοντα και τις καλλιέργησαν σε χώμα που μοιάζει με του Άρη χωρίς όμως να προσθέσουν υπερχλωρικό άλας.

Κανένα φυτό ρυζιού δεν αναπτύχθηκε στο χώμα που περιείχε 3 γραμμάρια υπερχλωρικού άλατος ανά κιλό. Όταν όμως οι ερευνητές μείωσαν την ποσότητα του άλατος στο 1 γραμμάριο ανά χιλιόγραμμο, μία από τις ποικιλίες ανέπτυξε και βλαστό και ρίζα, ενώ η άγρια ποικιλία κατάφερε να αναπτύξει μια ρίζα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι επεμβαίνοντας στο τροποποιημένο γονίδιο SnRK1a του φυτού, οι άνθρωποι μπορεί να καταφέρουν τελικά να αναπτύξουν μια ποικιλία ρυζιού κατάλληλη για τον Άρη.

ΠΗΓΗ: Science News , ertnews.gr

Σχόλια