Σε κίνδυνο οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών στον Κάμπο της Άρτας από τον «μαύρο αλευρώδη»

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών στον Κάμπο της Άρτας, καθώς ο «μαύρος αλευρώδης» προσβάλλει πάνω από 95 είδη φυτών. Αυτό...


Σε κίνδυνο βρίσκονται οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών στον Κάμπο της Άρτας, καθώς ο «μαύρος αλευρώδης» προσβάλλει πάνω από 95 είδη φυτών. Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, δίνοντας παράλληλα οδηγίες και προς τους καλλιεργητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “ο νέος εχθρός για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών (ο μαύρος αλευρώδης των εσπεριδοειδών) Aleurocanthus spiniferous ο οποίος αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας, εντοπίστηκε σε αρκετές περιοχές της πεδιάδας της Άρτας καθώς και στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος και Αττικής. Το έντομο αποτελεί σημαντικό εχθρό των εσπεριδοειδών αλλά μπορεί να βρεθεί σε πάνω από 95 είδη φυτών. 

Μεταξύ των ειδών που προσβάλλει, πέρα από τα εσπεριδοειδή, συγκαταλέγονται το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, κλπ ”ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Στο κάτω μέρος του φυλλώματος αναπτύσσονται πυκνές αποικίες προνυμφών του εντόμου.


Τα ενήλικα παραμένουν στις ίδιες θέσεις και πετούν μόνο σε περίπτωση που ενοχληθούν. Τα φύλλα και τα φρούτα φέρουν κηλίδες μελιτωμάτων, τα οποία στην συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Οι εκτεταμένες προσβολές προσδίδει στα φυτά σχεδόν πλήρης μαύρη εικόνα.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ & ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ:

– Τα ενήλικα έντομα πετούν μόνο σε κοντινές αποστάσεις με την βοήθεια του ανέμου και μόνο όταν ενοχληθούν. – Οι διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού (φυτά προς φύτευση, μέρη φυτών, καρποί) είτε με την προσκόλληση ενήλικων εντόμων πάνω σε ανθρώπους, φορτία, οχήματα).

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ: ​

1. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

2. Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη).

3. Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών επιτόπου.

4. Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (ΔΑΟΚ και ΠΚΠΦΠ&ΦΕ) σε περίπτωση εντοπισμού τους.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια