Αυξημένο ενδιαφέρον για σπορά οσπρίων

Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται στις τάξεις των παραγωγών-μελών της Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα στα Φάρσαλα...


Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται στις τάξεις των παραγωγών-μελών της Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα στα Φάρσαλα, μετά την ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι σπορές στο ρεβύθι, ποικιλία «Αμοργός».

Στη συγκεκριμένη ποικιλία καταγράφεται αυξητική τάση σποράς, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι γεωπόνοι του Συνεταιρισμού, «δεν απαιτεί πολλούς ψεκασμούς, είναι εγκλιματισμένη με τα μορφολογικά στοιχεία της περιοχής, ενώ καταγράφει καλές αποδόσεις (250 κιλά το στρέμμα). 

Τη φετινή χρονιά θα καλλιεργηθούν 250 στρέμματα έναντι 150 στρ. πέρυσι. Υπήρξαν και κάποιοι παραγωγοί που έσπειραν τον Νοέμβριο. Όσον αφορά τη δεύτερη ποικιλία ρεβιθιού, τη «Μακαρένα», οι σπορές αναμένεται να ξεκινήσουν σε 20 μέρες περίπου, καθώς έχει μικρότερο κύκλο. Μικρότερο ενδιαφέρον σε σχέση με το ρεβίθι, καταγράφεται στο φασόλι, η σπορά του οποίου θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου και υπολογίζεται να σπαρθούν 40 στρέμματα. 

Σχετικά με τη φακή, οι παραγωγοί έσπειραν τον Νοέμβριο (περίπου 100 στρέμματα). Όσον αφορά τη συγκομιδή, αυτή θα ξεκινήσει μέσα Ιουνίου με τη φακή, θα ακολουθήσει το ρεβίθι τον Ιούλιο, για να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο με το φασόλι.

ΤΙΜΕΣ

Η διοίκηση του Συνεταιρισμού εκτιμά ότι και φέτος οι τιμές που θα απολαύσουν οι παραγωγοί θα είναι καλές. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Συνεταιρισμός αγόρασε από τους παραγωγούς στις παρακάτω τιμές:

Στο φασόλι 1,60 ευρώ, στο ρεβίθι Αμοργός 1 ευρώ και στο ρεβίθι Μακαρένα 1,5 ευρώ το κιλό. 

Ο Συνεταιρισμός συσκευάζει τα όσπρια (μισού κιλού), τα οποία και προωθεί από το κατάστημα του στα γραφεία του Συνεταιρισμού, αλλά και σε συνεργατικά καταστήματα τροφίμων.


Σχόλια