ΚΥΑ: Πιο κοντά στην Κρήτη 14.740 Αγρεργάτες από τρίτες χώρες

Πιο κοντά στην Κρήτη οι εργάτες από τρίτες χώρες. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κι εν προκειμένω η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης καλείται να ...


Πιο κοντά στην Κρήτη οι εργάτες από τρίτες χώρες. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κι εν προκειμένω η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης καλείται να επωμιστούν το βάρος ελέγχου δικαιολογητικών και εκδόσεων σχετικών αδειών, για συνολικά 14.740 εργαζόμενους από τρίτες χώρες που δικαιολογούνται για την Περιφέρεια Κρήτης.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους εργαζόμενους εκδόθηκε επιτέλους και για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό περιλαμβάνει μια σειρά ειδικοτήτων που αφορά και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κρήτης για τη διετία 2023 – 2024. Κι αυτά είναι τα καλά νέα κατ’ αρχάς.

Διότι αφενός πλέον δεν υπάρχουν οι περιορισμοί που υπήρχαν στο παρελθόν κι είχαν δημιουργήσει αρκετά ζητήματα σε αγρότες κυρίως, ενώ αφετέρου υπάρχει ένας οδικός χάρτης αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν να γίνουν οι προσλήψεις των εργατών από τρίτες χώρες.

Από κει κι έπειτα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, ειδικότερα για τον αγροτικό κλάδο. Κι αυτό γιατί από τις 14.740 θέσεις που προβλέπονται συνολικά, οι θέσεις των εργατών γεωργίας είναι 1.807 με 1.000 ακόμα θέσεις να αφορούν σε εργάτες ελαιουργείων – συσκευαστηρίων και τυροκομείων. Την ίδια ώρα, υπάρχουν μια σειρά από κωδικοί που αφορούν σε τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα, μεταξύ των οποίων κηπουροί σε τουριστικές μονάδες, καθαριστές κι εμψυχωτές.

Οι «μικρότεροι» αγρότες θεωρούν πως με δεδομένο το γεγονός πως ήδη έχει «χαθεί» το 1 / 3 του έτους, δύσκολα θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στις επιχειρήσεις τους κάποιον από τους εργαζόμενους που πρόκειται να έρθουν από τρίτες χώρες. Κι αυτό γιατί έχει χαθεί αφενός μεγάλο μέρος της παραγωγικής σεζόν, ενώ αφετέρου θα πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο διάστημα που θα οφείλουν να έχουν προσλάβει τους εργάτες, αλλά δεν θα μπορούν να τους δώσουν αντικείμενο εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το σοβαρότερο πρόβλημα των μικρότερων αγροτών σχετιζόταν με τον χρόνο απασχόλησης των εργατών, αφού οι δραστηριότητές τους περιορίζονται σε μικρά και κατακτημένα μέσα στο χρόνο διαστήματα που υπάρχουν ανάγκες. Εκτός αυτού, θεωρείται σχεδόν ανέφικτο να μπορέσουν να γίνουν μαζικά άμεσες προσλήψεις των εργατών, αφού η διαδικασία που απαιτείται είναι από τη φύση της χρονοβόρα κι επιβαρύνει μια υπηρεσία, που ήδη έχει αρκετά μεγάλο όγκο δουλειάς να διαχειριστεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εξέλιξη είναι κατ’ αρχάς θετική, με τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργεί, κυρίως στους μικρότερους παραγωγούς και καλλιεργητές. Αρκεί βέβαια οι αναγκαίες διαδικασίες να προχωρήσουν με ταχύτητα.

Σχόλια