Πολωνική απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών & αντιδράσεις για μονομερή δράση από Βρυξέλλες & Κίεβο

Η μονομερής δράση στο εμπόριο από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαράδεκτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η πολωνική ...


Η μονομερής δράση στο εμπόριο από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαράδεκτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η πολωνική απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ χθες βράδυ και είναι πλήρης.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη γειτονική Ουκρανία προκειμένου να «προστατεύσουν τον εγχώριο αγροτικό τομέα μετά την πτώση των τιμών» που προκάλεσε η αύξηση της προσφοράς σε όλη την περιοχή.

“Η απαγόρευση είναι πλήρης, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης στη διαμετακόμιση μέσω Πολωνίας”, έγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Βάλντεμαρ Μπούντα στο Twitter και πρόσθεσε πως θα διεξαχθούν συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα διασφαλίζει πως τα προϊόντα διέρχονται μόνο μέσω Πολωνίας και δεν καταλήγουν στην τοπική αγορά.

Το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας δήλωσε χθες πως η πολωνική απαγόρευση αντιβαίνει στις υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες για τις εξαγωγές και ζήτησε να διεξαχθούν συνομιλίες προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας Ukrinform μετέδωσε πως Ουκρανοί και Πολωνοί υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν στην Πολωνία και πως η διευθέτηση για τη διαμετακόμιση θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Η Ουκρανία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων της, ιδιαίτερα των σιτηρών, μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, ο αποκλεισμός των οποίων ήρθη τον Ιούλιο όπως προέβλεπε η συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία, την Τουρκία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Περίπου τρία εκατομμύρια τόνοι φεύγουν από την Ουκρανία κάθε μήνα μέσω του διαδρόμου σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, ενώ μόνο έως 200.000 τόνοι κατευθύνονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια μέσω του πολωνικού εδάφους, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως 500.000 έως 700.000 τόνοι διαφόρων αγροτικών προϊόντων διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία κάθε μήνα, περιλαμβανομένων σιτηρών, φυτικού ελαίου, ζάχαρης, αυγών, κρέατος και άλλων προϊόντων.

Αφότου η ρωσική εισβολή απέκλεισε κάποια λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, που είναι φθηνότερα από εκείνα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγουν να μένουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης λόγω συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες, πλήττοντας τις τιμές και τις πωλήσεις των ντόπιων παραγωγών.

Το θέμα έχει προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στο κυβερνών πολωνικό Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) σε μια εκλογική χρονιά, καθώς έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων αγροτικών περιοχών όπου η υποστήριξη προς το κόμμα είναι συνήθως υψηλή.


πηγή:ertnews.gr

Σχόλια