Kατόπιν στοχευμένων ενεργειών καταστρέφεται η κτηνοτροφία ...

Του Δημήτρη Μιχαηλίδη* … κατόπιν στοχευμένων ενεργειών … καταστρέφεται! Ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων στις 11/4/2023 ο ερανιστικός νόμ...


Του Δημήτρη Μιχαηλίδη*

… κατόπιν στοχευμένων ενεργειών … καταστρέφεται!

Ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων στις 11/4/2023 ο ερανιστικός νόμος (νόμος 5043 «σκούπα» … προεκλογικά,) «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού -Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς- Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα- Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» την τελευταία στιγμή πριν την διάλυση της Βουλής λόγω των εκλογών της 21/5/2023.

Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της 12/4/2023 αναφέρει: Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, επιλύεται οριστικά κατόπιν στοχευμένων ενεργειών του Υφυπουργού ΑΑΤ κ Σ. Κεδίκογλου, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό ΠΕν κ Ν. Ταγαρά, το πρόβλημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Το Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ γράφει: Συγκεκριμένα, στο άρθρο 9 του ψηφισθέντος από την Βουλή (11/4/2023) Νόμου 5043/13-4-2023, προβλέπεται: «Οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής, οι οποίες αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι ευρίσκοντο σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 (Α’52), έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ως άνω νόμου, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας (…)».

Και το Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ συνεχίζει: Η συγκεκριμένη τροπολογία, συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη και εξασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων των πτηνοτροφικών μονάδων της Επικράτειας, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της αγροτοβιομηχανίας. Ο ετήσιος τζίρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου ανέρχεται σε 1,2 δις€ αποδίδοντας τεράστια έσοδα στην Ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ), με ανακοίνωσή της, εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για την επίλυση του εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος της αδειοδότησης των πτηνοτροφικών μονάδων, όπου αναφέρει τα εξής: «Έστω και την τελευταία στιγμή, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τη σχετική τροπολογία του Ν. 4056/2012 ανακουφίζοντας εκατοντάδες επιχειρήσεις -αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους- που θα έρχονταν αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε περίπτωση αρνητικής έκβασης. … Ο κλάδος της πτηνοτροφίας, με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, είναι πλέον σε θέση να προσχωρήσει με δυναμισμό και με αποτελεσματικότητα στις απαραίτητες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την καινοτομία και την παραγωγικότητά του – στοιχεία που διαχρονικά τον καθιστούν σημαντικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας».

Έντεκα χρόνια μετά την ψήφιση από την Βουλή του Ν4056/2012 η Δημόσια Διοίκηση (Δημόσιοι Υπάλληλοι και Εκλεγμένοι Πολιτικοί) ΔΕΝ μπόρεσε στηρίξει (ή μήπως στοχευμένα καταστρέφει την ελληνική παραγωγή) την ελληνική κτηνοτροφία. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις η Δημόσια Διοίκηση ώθησε σε εκποίηση κοπαδιών σε υπάρχουσες-λειτουργούσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις προφασιζόμενη έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης. Δήμος της Αττικής 6 ολόκληρους μήνες μετά την δημοσίευση του Ν4056/12-3-2012, τον Σεπ 2012, σταμάτησε παρατύπως την λειτουργία κτηνοτροφικής μονάδας, παρά την ρητή διάταξη που επέβαλε την αναστολή κάθε μορφής Διοικητικής Πράξης & Αποφάσεως εναντίον λειτουργούντων εκείνη την στιγμή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων …

Σήμερα, 11 ολόκληρα χρόνια μετά τον Ν4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις», συνεχίζουν να ψηφίζονται διορθωτικές τροπολογίες των μαξιμαλιστικών απαράδεκτων-ανισόρροπων προδιαγραφών των μη εφαρμόσιμων διατάξεων.

Μια τέτοια μικροδιόρθωση ψηφίσθηκε στις 11/4/2023, επιλεκτικά μόνο για τους πτηνοτρόφους, ωθώντας μια ακόμα φορά τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους σε κρατικό «στραγγαλισμό» της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας κατόπιν στοχευμένων ενεργειών του Υφυπουργού «πτηνοτροφίας». Θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλες τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο της πτηνοτροφίας.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι θα κινδύνευαν πιθανόν (!) να έχουν πρόβλημα το 50% περίπου των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Έτσι απόκτησαν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα, μπορούν να αυξήσουν την δυναμικότητα και μπορούν να μεταβιβάζουν την άδεια λειτουργίας της πτηνοτροφικής μονάδας.

Το ότι 11 χρόνια μετά τον Ν4056/2012 το 90% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στα βοοειδή, στις αίγες και στα πρόβατα της Αττικής και περίπου το 80% της Ελλάδος, στερείται άδειας λειτουργίας, φαίνεται ότι διέλαθε της προσοχής και των στοχευμένων ενεργειών της τωρινής πολιτικής ηγεσίας.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6998282382, κτηνοτρόφος, Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής δήλωσε ότι: Προσπαθήσαμε πολλές φορές να επισημάνουμε στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι ο μαξιμαλιστικών προδιαγραφών Ν4056/2012 «καταστρέφει» την Ελληνική κτηνοτροφία. Οι προϋποθέσεις του ν4056/2012 ΔΕΝ είναι ισόρροπες με το Ελληνικό περιβάλλον, και ότι δεν είναι ισόρροπο προκαλεί καταστροφή. Ιδιαίτερα στις υπάρχουσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι προϋποθέσεις για διατήρηση ήταν καταστροφικές για τους παλαιούς κτηνοτρόφους. ΔΕΝ έγινε τίποτε θετικό με τον Ν4859/2021, μάλιστα καταργήθηκε η δευτεροβάθμια δυνατότητα επανελέγχου της αίτησης αδειοδότησης. Έτσι το 90% των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων παραμένει χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης, χωρίς δυνατότητα επέκτασης, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης και σε ομηρεία του εμπορίου.

Από την απλή καταγραφή των ιστορικών γεγονότων φαίνεται ότι η πολιτεία μπορούσε να τακτοποιήσει ομόλογα τόσο τις κτηνοτροφικές, όσο και τις πτηνοτροφικές (που ούτως ή άλλως είναι κτηνοτροφικές …) εγκαταστάσεις, και μάλιστα το έκανε επιλεκτικά μόνο για την πτηνοτροφία, τόσο προκλητικά που μοιάζει με προεκλογική ρύθμιση.

Μάλιστα μόλις στις 31/3/2023 σε ημερίδα για την επισιτιστική ασφάλεια της GaiaΑΕ αναφέρθηκε από την κα Ε. Τσιφόρου, ότι η αυτάρκεια ζωικής παραγωγής 2018-2020 φθάνει στα κοτόπουλα 87% ενώ στα χοιρινά μόνο 30,3% και στο βόειο μόνο 23,9%. Εάν επιβαλλόταν κάποια επείγουσα παρέμβαση αυτή θα έπρεπε να γίνει στην ισχυρά ελλειμματική ζωική παραγωγή σε όλη την κτηνοτροφία και όχι μόνο επιλεκτικά στην πτηνοτροφία.

Έστω και «επιλεκτικά» και «μερικώς» η νομοθέτηση ήταν προς θετική κατεύθυνση για την ζωική παραγωγή, αλλά αποδεικνύει εμφανώς ότι η σημερινή κυβέρνηση «κατόπιν στοχευμένων ενεργειών» μέρους της πολιτικής ηγεσίας καταδικάζει την κτηνοτροφία σε αφανισμό των υπαρχόντων κτηνοτροφικών μονάδων, και αυτό προκαλεί μεγάλη λύπη.

Αν μάλιστα συνδυασθεί αυτή η «επιλεκτική στοχευμένη ενέργεια υπέρ της πτηνοτροφίας» με την έργω εξύβριση της αγροτικής επιχειρηματικότητας με την παρέμβαση στην αγορά του αρνιού και κατσικιού της Ανάστασης την τελευταία στιγμή, διαμορφώνεται μια εικόνα εχθρικής ή/& ιδιάζουσας «ρατσιστικής» συμπεριφοράς εις βάρος της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας και ειδικά εις βάρος των κτηνοτρόφων.

Συγκυριακά επισημαίνεται ότι στους ανακοινωθέντες υποψήφιους βουλευτές ενός δυνητικά κόμματος εξουσίας δεν υπάρχει ούτε ένας/μία συμπολίτης που να δηλώνει «κτηνοτρόφος». Και βέβαια ΔΕΝ υπάρχουν σταθεροί χώροι για την παραγωγή τροφής για επισιτιστική ασφάλεια και τοπική ισορροπία στο περιβάλλον, ούτε λειτουργούν σωστά Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας, ενώ ΔΕΝ υπάρχουν δομές υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας (Αγροτικά Επιμελητήρια).

Τελικά «κατόπιν στοχευμένων ενεργειών … καταστρέφεται» ο αγροτικός κόσμος και η ελληνική παραγωγή πραγματικού πλούτου, αλλά ίσως «σώνεται», ένα δύσκολο, όσον αφορά την ευζωία των κοτόπουλων, κομμάτι των αγροτών.

*Δημήτρης Μιχαηλίδης,

 ΑγροΝέα, AgroBus

Σχόλια