Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς η δυνατότητα ενεργοποίησης του ΟΣΔΕ 2023 μοιάζει ακόμα πολύ μακρινή...

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η δυνατότητα ενεργοποίησης του ΟΣΔΕ 2023 μοιάζει ακόμα πολύ μακρινή. Όπως μεταφέρει α...


Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η δυνατότητα ενεργοποίησης του ΟΣΔΕ 2023 μοιάζει ακόμα πολύ μακρινή. Όπως μεταφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή στην «ΥΧ», αυτήν τη στιγμή το πραγματικό πρόβλημα στο ΥΠΑΑΤ δεν βρίσκεται τόσο στην υπογραφή των εφαρμοστικών της νέας ΚΑΠ, όσο στο γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν είναι έτοιμο το Πληροφοριακό Σύστημα!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εφαρμογή της με απευθείας ανάθεση αναδόχου εταιρείας COGNITERA δεν έχει ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Οργανισμού, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε μία διαδικασία να διορθώσει/επιλύσει τα τεχνικά προβλήματα. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Βάθη προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Οι εξελίξεις, όμως, των τελευταίων 24ωρων πρόδωσε… την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η οποία φαίνεται πως έχει θέσει ως προτεραιότητα τον προεκλογικό της αγώνα.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μάς είχαν ενημερώσει ότι ανέμεναν την εφαρμογή της αναδόχου εταιρείας τις ημέρες του Πάσχα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα μαθαίνουμε πως ο Οργανισμός προχωρά ακόμα σε παρεμβάσεις/επιδιορθώσεις, προκειμένου να καταστήσει την εφαρμογή λειτουργική. Ακόμα δηλαδή και αν σήμερα υπογράφονταν οι εφαρμοστικές της νέας ΚΑΠ, οι Πύλες του ΟΣΔΕ 2023 δεν θα μπορούσαν άμεσα να ενεργοποιηθούν.

Από το κακό στο χειρότερο

Ήδη, στα ΚΥΔ της χώρας έχει ανάψει η συζήτηση, με πολλούς μελετητές να εκφράζουν την ανησυχία τους για όσα αναμένεται να συμβούν φέτος, αναλογιζόμενοι αφενός τη χαοτική κατάσταση που βίωσαν μαζί με τους παραγωγούς πέρσι, αφετέρου ότι η χώρα διανύει ενδεχομένως παρατεταμένη προεκλογική περίοδο –εάν προκηρυχθούν και δεύτερες εκλογές– και οι υπηρεσίες δεν αποδίδουν τα μέγιστα.

Και δεν έχουν άδικο. Από τις ημέρες του Πάσχα, ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς, «αφιερώνει πλέον το μέγιστο της ενέργειάς του στην εκλογική του περιφέρεια», όπως λέει χαρακτηριστικά συντοπίτης του.

Φαίνεται, πάντως, ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το σύστημα πριν από τις εκλογές με τη γνωστή τακτική του «βλέποντας και κάνοντας». Ό,τι δηλαδή έγινε και πέρσι!

Όλοι εναντίον όλων
Σε ό,τι αφορά τις εφαρμοστικές της νέας ΚΑΠ, όσοι παρακολουθούν στενά τα θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «κωμικοτραγική». Εμείς να θυμίσουμε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τις υπογράφει… από τις αρχές Φεβρουαρίου, με βάση τις δημόσιες δηλώσεις τόσο των υπουργών όσο και του γενικού γραμματέα, Δ. Παπαγιαννίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος, αν και επιφορτισμένος με τα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, απουσίαζε τόσο από το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, όσο και από την τηλεδιάσκεψη που είχαν στις 3 Μαΐου η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με τη διοίκηση της ΕΘΕΑΣ. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις παρευρέθηκε ο Κ. Μπαγινέτας.

Αυτή την καθυστέρηση εξάλλου αξιοποιούν τα τελευταία 24ωρα οι υποστηρικτικοί κύκλοι της COGNITERA, που με τη βοήθεια της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ έχουν καταφέρει να την κρατήσουν έξω από το κάδρο των ευθυνών. Ούτε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δύναται να παραδεχτεί την πραγματική αιτία των προβλημάτων. «Όταν αναθέτεις ένα έργο είναι δύσκολο να μην υποστηρίξεις την απόφασή σου», λένε στους διαδρόμους της Δομοκού.

Εν τω μεταξύ, άρχισαν να υφαίνονται και οι πρώτοι υπαινιγμοί κατά του αρμόδιου υφυπουργού, Γ. Στύλιου, με κάποια μέσα να τον εμφανίζουν ως τον κύριο υπαίτιο των καθυστερήσεων. Από τη θεωρία ότι οι εφαρμοστικές «γράφονται και ξαναγράφονται» έως τη διατύπωση της ανάγκης για μία ολοκληρωμένη υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου, μεσολαβεί, σύμφωνα με διαρροές, μία κόντρα ανάμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ. Μία κόντρα, στην οποία οι κύκλοι χρεώνουν τις ευθύνες στον Γ. Στύλιο, εξιλεώνοντας προεκλογικά τον Γ. Γεωργαντά. Είναι άραγε, έτσι;

«Την ευθύνη στα μείζονα ζητήματα ενός υπουργείου την έχει πάντα ο πολιτικός του προϊστάμενος» απαντούν πάντως στην «ΥΧ» υπηρεσιακοί υπάλληλοι, που έχουν δει πολλούς υπουργούς να περνάνε την πόρτα από την πλατεία Βάθη.

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Σχόλια