Θεσσαλία: Η εξέλιξη των εαρινών καλλιεργειών

Με αντίπαλο τον καιρό και κυρίως στις βροχοπτώσεις ξεκίνησε η φύτευση από τις πρωιμότερες περιοχές στον καπνό της Ελασσόνας. Οι καπνοπαραγωγ...


Με αντίπαλο τον καιρό και κυρίως στις βροχοπτώσεις ξεκίνησε η φύτευση από τις πρωιμότερες περιοχές στον καπνό της Ελασσόνας. Οι καπνοπαραγωγοί δυσκολεύονται με τις βροχοπτώσεις στις εργασίες τους, ενώ η αύξηση στα συμβόλαια από 4,5 ευρώ σε 4,80 χαρακτηρίζεται μικρή, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

 Πανελλαδικά ο μπασμάς δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με την ποικιλία Κατερίνης που παρουσιάζει μία ελαφριά πτώση, ενώ πρόβλημα φαίνεται να έχει και η ποικιλία «Βιρτζίνια», στην οποία αν δεν προχωρήσει η εκμηχάνιση, θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον. 

Στο βερίκοκο, όπως είναι γνωστό, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα καρπόπτωσης. 

Η συλλογή δείχνει να είναι πρωιμότερη σε σχέση με άλλες χρονιές. Δυναμικά μπαίνει και το ροδάκινο στην παραγωγή. 

Στο συμπύρηνο η συλλογή θα ξεκινήσει προς τα τέλη Ιουνίου, στο επιτραπέζιο μετά από 10-15 μέρες. 

Και στο κεράσι η παραγωγή είναι όψιμη, με σημαντικές απώλειες λόγω των βροχοπτώσεων και του ανοιξιάτικου παγετού που επηρέασε σημαντικά την καρποφορία. 

Λόγω βροχής, οι πρώιμες ποικιλίες σκίστηκαν, αλλά φαίνεται ότι δεν θα γλιτώσουν ούτε οι όψιμες ποικιλίες που βρίσκονται λίγο πριν το στάδιο του κοκκινίσματος.


Σχόλια