Για επιδημία περονόσπορου στα αμπέλια της Αρκαδίας κάνει λόγω ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας

Για ζημιές απ’ τον περονόσπορο στα αμπέλια της Αρκαδίας, κάνει λόγο, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας, με επιστολή του π...


Για ζημιές απ’ τον περονόσπορο στα αμπέλια της Αρκαδίας, κάνει λόγο, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας, με επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ.

Και ενώ υπάρχει, ανοιχτό το θέμα των ζημιών στις καλλιέργειες, σε Μαντινεία, Λεβίδι και Κανδήλα, απ΄ τις πολλές βροχές και το χαλάζι της 25ης Ιουνίου 2023, φαίνεται, τώρα, να προκύπτει και σοβαρό πρόβλημα με την εμφάνιση του περονόσπορου στα αμπέλια της ίδιας περιοχής.

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας, υποστηρίζει, ότι, οι συνεχείς βροχές, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και οι θερμοκρασίες που επικρατούν, οδηγούν σε εμφάνιση του περονόσπορου στους αμπελώνες,

Γνωστοποιεί, ότι, ήδη, χρησιμοποιούνται όλες οι δυνατές καλλιεργητικές πρακτικές και ήδη εφαρμόζονται όλα τα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προιόντα, ωστόσο, παρά τις όποιες προσπάθειες των παραγωγών και των γεωπόνων, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί η εκδήλωση της επιδημίας του μύκητα.

Και επειδή, τα ίδια καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, φαίνεται ότι η πλειοψηφία των αμπελώνων, θα έχει μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των παραγωγών και για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Ο Συνεταιρισμός, μιλά για επιτακτική ανάγκη αναγνώρισης απ’ τον ΕΛΓΑ, των ζημιών και για έγκαιρες εκτιμήσεις και γρήγορες καταβολές αποζημιώσεων.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στους βουλευτές Αρκαδίας, στην Περιφερειακή Αρχή, στον δήμαρχο της Τρίπολης και στον ΕΛΓΑ της Τρίπολης.

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια