Άλμα 13% στις τιμές των Σιτηρών τις τελευταίες τρεις ημέρες

Η τιμή του σιταριού συνεχίζει να κινείται ανοδικά μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της τελευταίας δεκαετίας την Τετάρτη, καθώς οι ρωσικές α...


Η τιμή του σιταριού συνεχίζει να κινείται ανοδικά μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της τελευταίας δεκαετίας την Τετάρτη, καθώς οι ρωσικές απειλές κατά πλοίων που καταπλέουν σε ουκρανικά λιμάνια κλιμάκωσαν τη σύγκρουση για τις εξαγωγές σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι η Ρωσία έχει τοποθετήσει νάρκες στα ουκρανικά λιμάνια σιτηρών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο σημειώνουν αυτήν την ώρα άνοδο κατά 0,24%, έχοντας φτάσει και το 1,79%. Σε σύνολο τριών ημερών η συνολική άνοδος φτάνει το 13%, σημειώνει το Bloomberg. Παράλληλα, όπως σημειώνει το Reuters, σημείωσαν άνοδο 8,5% την Τετάρτη, τη μεγαλύτερη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι όλα τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται ως πιθανοί φορείς στρατιωτικού φορτίου από σήμερα.

Η προειδοποίηση ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου η Ρωσία τερμάτισε τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που διατηρούσε τη ροή των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας αποτελούν ζωτική αρτηρία για τις εξαγωγές της ουκρανίας και ιστορικά αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών, ενώ αυτόν τον καιρό η περίοδος συγκομιδής βρίσκεται σε εξέλιξη. Το κλείσιμο του διαδρόμου θα μπορούσε να επιβραδύνει την είσοδο της επόμενης σοδειάς στην αγορά.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό των τροφίμων αυξάνονται και πάλι. Οι τιμές των σιτηρών, μέχρι πρόσφατα, μετριάστηκαν, εν μέρει λόγω της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά το κόστος πολλών προϊόντων που παρασκευάζονται από σιτάρι, όπως το αλεύρι και τα δημητριακά, συνέχισε να ανεβαίνει. Οι κίνδυνοι εφοδιασμού ενδέχεται να αυξήσουν και πάλι το κόστος για τους κατασκευαστές τροφίμων.

Η μειωμένη διαθεσιμότητα σιτηρών από την Ουκρανία σημαίνει λιγότερη διαθεσιμότητα για εξαγωγές κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου συγκομιδής στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Dennis Voznesenski, ανώτερος αναλυτής για γεωργικά θέματα του ομίλου Rabobank στο Σίδνεϊ.

"Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει περισσότερα αποθέματα σιτηρών στην Ουκρανία, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες ουκρανικές τιμές, χαμηλότερα περιθώρια κέρδους για τους Ουκρανούς γεωργικούς παραγωγούς και μικρότερες φυτεύσεις", είπε.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η χθεσινή αύξηση της τιμής ήταν η μεγαλύτερη εδώ και μία δεκαετία, πληροφορία την οποία μετά αφαίρεσε μετά από επικαιροποίηση του δημοσιεύματός του.


πηγή: Capital

Σχόλια