Στο έλεος της κακοκαιρίας οι καλλιέργειες σε Βελβεντό Κοζάνης και Τρίπολη

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Τρίπολη και Βελβεντό Κοζάνης, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Οι καταστροφές, που π...


Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Τρίπολη και Βελβεντό Κοζάνης, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Οι καταστροφές, που προκλήθηκαν, σύμφωνα με τους παραγωγούς, σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και το 100%.

«Η βροχή δεν ήταν τόσο πολύ, ήταν ο αέρας, ο αέρας είχε ριπές, που μπορεί να ήταν, δεν ξέρω, 12, 13, 15 μποφόρ. Οι ροδακινιές λύγιζαν και ακουμπούσαν στο χώμα. Το 80% της παραγωγής έχει πέσει κάτω. Είναι ολοκληρωτική η καταστροφή. Η αποτίμηση της ζημιάς ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ γιατί έχει χαθεί η παραγωγή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δηλώνει ο παραγωγός Χρήστος Στεφάνου στο Βελβεντό.

Στη δίνη του ισχυρού ανέμου παραδόθηκαν και τα κτήματα με τις μηλιές, όπου το σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας καταστράφηκε μαζί με τη σοδειά ενώ μεγάλες ήταν οι καταστροφές και στα θερμοκήπια.

Στα λασπόνερα θάφτηκαν και πολλές καλλιέργειες στην Τρίπολη εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης. Φινόκιο, καρύδια, οπωροκηπευτικά, αμπέλια, τα πάντα παραδόθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε ήδη μέρος από τις πληγείσες καλλιέργειες σε χωριά της Τρίπολης για μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών.


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια