Η εξέλιξη των καλλιεργειών : Μεγάλα προβλήματα από τις τελευταίες βροχές σε μήλο, καρύδι, αχλάδι, βιομηχανική ντομάτα

Mεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή καταγράφονται στο καρύδι για την τρέχουσα περίοδο. Στην Ελασσόνα, όπου η καλλιέργεια ανθεί, τ...


Mεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή καταγράφονται στο καρύδι για την τρέχουσα περίοδο.

Στην Ελασσόνα, όπου η καλλιέργεια ανθεί, τα δέντρα είναι φορτωμένα, αλλά υπάρχουν περιοχές που χτυπήθηκαν από χαλάζι, ενώ η αυξημένη υγρασία έχει ευνοήσει την προσβολή των δέντρων από βακτήρια, εξέλιξη που αντιμετωπίζεται με αυξημένους ψεκασμούς. 

Όσον αφορά τις τιμές των παραγωγών, από τα 3,60 ευρώ το κιλό που ξεκίνησαν να πουλάνε στην αρχή της συλλογής, σήμερα η τιμή φαίνεται να υποχωρεί στα 2,40 ευρώ/κιλό, ενώ κάποιοι πουλάνε και με ανοιχτές ημερομηνίες πληρωμής, απόδειξη της απόγνωσης στην οποία βρίσκονται. 

Την ίδια ώρα οι γεωπόνοι προβληματίζονται από μία πρωτοεμφανιζόμενη ασθένεια, τη χνουδωτή κηλίδα των φύλλων, για την οποία ο καθηγητής Δενδροκομίας Αλέξανδρος Παπαχατζής καθησυχάζει τους παραγωγούς, τονίζοντας ότι η ασθένεια δεν προκαλεί τόσο σημαντικές οικονομικά ζημιές που να δικαιολογούν εφαρμογές μυκητοκτόνων

Στη μηλοκαλλιέργεια, επίσης, οι παραγωγοί αναγκάζονται να κάνουν περισσότερους ψεκασμούς, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, λόγω ασθενειών από τις έντονες βροχοπτώσεις. Αρχές Αυγούστου ξεκινούν οι πρώτες συλλογές με την ποικιλία gala και στη συνέχεια θα μπουν στην παραγωγή και οι άλλες. Στην Ελασσόνα, οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα με την αύξηση των ασθενειών και κυρίως με το φουζικλάδιο.

Στα βιομηχανικά αχλάδια, αυτά είναι μειωμένα σε σχέση με τα επιτραπέζια στον Τύρναβο, καθώς ο παγετός επηρέασε σημαντικά την καλλιέργεια. Ωστόσο, η ποικιλία «κοντούλα» φαίνεται να παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι, καθώς η τιμή της κυμαίνεται στο 1,30 ευρώ το κιλό (σε σύγκριση με την περσινή τιμή που ήταν κάτω από 1 ευρώ).

Στη βιομηχανική ντομάτα, συνεχίζονται τα προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών και εκφράζονται φόβοι για απώλεια έως και 20% της παραγωγής, ενώ οι παραγωγοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο περονόσπορο. Οι έξτρα ψεκασμοί που γίνονται έχουν ανεβάσει το κοστολόγιο και όπως είναι γνωστό, ο ΘΕΣΤΟ έχει στείλει επιστολή στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης περιγράφοντας τη δυσχερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απαιτώντας άμεση στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, ενώ χαρακτηρίζεται «παρωχημένος» ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, σε σχέση με τις αποζημιώσεις. 

Καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της φετινής καμπάνιας, εντείνονται οι συναντήσεις με στελέχη της βιομηχανίας, με τους παραγωγούς να θέτουν ζήτημα αναπροσαρμογής των συμβάσεων, ιδίως στις περιπτώσεις που προβλέπεται ρήτρα ελάχιστων ποσοτήτων, ακριβώς λόγω της μειωμένης παραγωγής.


πηγή: (eleftheria.gr)

Σχόλια